Србија и Балкан

Приштински министар одбране: Главни циљ нам је да постанемо НАТО чланица

Градимо снаге које имају за циљ да буду интегрисани део блока и као такве су оријентисане на активности које су у вези са акцијама које се одвијају и у земљама НАТО-а, рекао је он
Приштински министар одбране: Главни циљ нам је да постанемо НАТО чланица© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Министар одбране привремених институција у Приштини, Ејуп Маћедонци, казао је да се тзв. Косовске безбедносне снаге развијају као "професионална и демократска снага" коју надгледају цивилне власти, те да "не представљају претњу никоме".

Он је поновио да је главни циљ Приштине да постане чланица НАТО-а, преноси "Репортери".

"Косово је одлучно да уђе у НАТО. То смо истицали на сваком састанку са земљама чланицама Алијансе, на свим нивоима. Министарство одбране и КБС градимо по стандардима НАТО-а. Градимо снаге које имају за циљ да буду интегрисани део блока и као такве су оријентисане на активности које су у вези са акцијама које се одвијају и у земљама НАТО-а", рекао је Маћедонци.

Похвалио се и беспилотним летелицама наводећи да су оне "недавно обновљене".

"У овом аспекту смо били успешни, јер смо 'бајрактаре' имали ​као део инвентара у раној фази КСБ-а. Ми смо трећа земља у Европи која је купила овај систем", изјавио је Маћедонци.

Додао је да је у наредној фази планирана куповина хеликоптера као средства ваздушне подршке.

Говорећи о буџету КБС-а, он је најавио да је у 2023. години издвојено око 204 милиона евра, при чему је истакао постизање стандарда буџета за НАТО чланице од два одсто БДП-а.

image