Србија и Балкан

Објављени задаци и решења завршног теста из математике (ФОТО)

Запремина купе, разломци и проценти, али и сви задаци у којима је тражено да се изведе поступак, намучили су мале матуранте на тесту из математике који су радили данас
Објављени задаци и решења завршног теста из математике (ФОТО)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ученици осмог разреда у основним школама полагали су тест из математике у оквиру завршног испита.

Погледајте задатке које су данас решавали мали матуранти на овом линку, а решења теста на овом линку.

Запремина купе, разломци и проценти, али и сви задаци у којима је тражено да се изведе поступак, намучили су мале матуранте на тесту из математике који су радили данас.

Завршни испит из математике на крају основне школе полагало је данас 67.430 ученика који су завршили осми разред, у другом дану полагања "мале матуре", саопштено је из Министарства просвете.

Министарство је у сталном контакту са окружним комисијама, супервизорима и спољним сарадницима и свима онима који чине да завршни испит прође регуларно и за сада, како наводе, нису добили информације које би указивале на одступања од прописаних процедура.

Када је реч о полазницима функционалног основног образовања одраслих они су све тестове полагали у уторак, 18. јуна.

Од укупно 1.561 оних који су завршили функционално основно образовање одраслих, испиту је приступило 68,55 одсто њих (1.070).

Трећег дана осмаци полажу тест из изборног предмета

Ученици осмог разреда јуче су полагали завршни испит из српског, односно матерњег језика, а сутра ће полагати тест из једног од пет понуђених предмета по свом избору - географија, историја, биологија, хемија и физика.

Највећи број ученика определио се да полаже тест из географије.

Пре почетка завршног испита потребно је да ученици дођу сат времена раније и да, са собом понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршног испита) и прибор за рад.

На тест из изабраног предмета ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку пиши-бриши), графитну оловку и гумицу.

Прелиминарне резултате за сва три теста ученици ће моћи да виде 22. јуна, а коначне 25. јуна, у школи и на порталу Моја средња школа.

Попуњавање листа опредељења биће 26. и 27. јуна 2024.

Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.

Како се рачунају поени

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

Помоћник министра просвете за основно и средње образовање Милан Пашић рекао је раније да ће прелиминарни резултати бити доступни од суботе, 22. јуна у 8 сати на порталу mojasrednjaskola.gov.rs, на којем је 71 одсто родитеља извршило пријаву за полагање завршног испита, или непосредно у самој школи.

Он је додао да ће у суботу до 15 часова моћи да поднесу првостепене приговоре на задатке за које сматрају да нису добро оцењени, после чега ће уследити другостепени приговори.

Пашић је навео да ће ученици на листи жеља за упис у средње школе, путем портала mojasrednjaskola.gov.rs или у самој школи моћи да упишу до 20 жеља.

"Електронским путем је лакше, јер постоји и могућност да ученици промене листу жеља уколико нешто погреше", истакао је Пашић.

После тога, како је рекао, иде провера листа, а упис у школе почиње 2. јула.
Говорећи о броју места у средњим школама, Пашић је истакао да ученици не морају да брину јер има 10 одсто више отворених места у односу на број ученика који полажу завршни испит.

"Интересантно је да око 85 одсто ученика упише школу која се налазила на једној од прве три позиције на листи", навео је он.

Министарство просвете саопштило је јуче да је полагање теста из српског, односно матерњег језика протекло без проблема и да је регистрован један покушај неправилности у Рибарићу који је одмах осујећен и регуларност испита није доведена у питање.

Испиту из српског, односно матерњег језика приступили је 99.64 одсто ученика, односно 64.439 од укупно 64.674 пријављених.

image