Србија и Балкан

Шапић наљутио Соњу Бисерко и Жене у црном: Није добар домаћин, отерао нам госте с Косова

Иако је више српских званичника јавно изразило негодовање због одржавања спорног фестивала "Мирдита, добар дан" на Видовдан, НВО су посебно љуте на Шапића
Шапић наљутио Соњу Бисерко и Жене у црном: Није добар домаћин, отерао нам госте с Косова© Marija Mladjen/ATAImages

Након реакција српских званичника због фестивала "Мирдита, добар дан" заказаног на Видовдан 28. јуна, огласили су се Жене у црном и Хелшински одбор за људска права.

Судећи према саопштењу које потписују обе ове организације финансиране махом из Америке, а које већ годинама у Србији раде под плаштом тобож борбе за људска права, највише им је засметала изјава Александра Шапића који је тренутно на челу Привременог органа Београда.

Шапића оптужују да је гостима поручио да нису добродошли, те да са "становништвом Републике Косово не жели и неће да има добросуседске односе".

Он је "организаторима поручио да не поштује њихове напоре који годинама уназад воде унапређењу мира у региону, а својим истомишљеницима да је отворена сезона лова на све оне који мисле другачије од владајућег режима", тврде Жене у црном и Хелшински одбор за људска права.

Не замерају Шапићу само што је против одржавања фестивала који већ годинама усред Београда промовише независност дела српске државе, већ тврде да је "и раније имао ксенофобичне и расистичке изјаве које су се односиле на становништво Косова албанске националности".

"Његов је политички став израз политике рата која је резултирао систематским ратним злочинима. Тај став је и наставак политике рата другим средствима. Није фестивал тај који је довео до независности Косова, него злочини почињени у наше име", наводе у заједничком саопштењу Сташа Зајовић и Соња Бисерко.

Саопштење су подржале и организације Фонд за хуманитарно право чији су чланови своју оснивачицу Наташу Кандић тужили за мобинг, Жене за мир, Независно друштво новинара Војводине, Раванград, Реконструкција женски фонд, Урбан ин, СОС телефон за жене и децу жртве насиља, Удружење жена "Пешчаник", Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода, Центар за културну деконтаминацију и Аутономни женски центар.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић позвао је организаторе скупа да одустану од одржавања фестивала на Видовдан, док је потпредседник владе Александар Вулин казао да је то увреда на који држава Србија треба да одговори, те да ће у супротном остати простор да "грађани сами кажу шта мисле о таквој гадости".

image