Србија и Балкан

Вулин: Резолуцију о Јасеновцу треба да усвоји Хрватска, Црна Гора и не мора

На констацију Радмана да је Хрватска остварила све своје спољнополитичке циљеве и да може да буде узор и Црној Гори, Вулин је рекао да се нада да под тим није мислио на успешно етничко чишћење Хрватске од Срба или да препоручује да по узору на Хрватску и Црна Гора формира владу која не сме да има Србе ни у чланству
Вулин: Резолуцију о Јасеновцу треба да усвоји Хрватска, Црна Гора и не мора© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио је данас да сматра да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, већ да би то требало да уради Хрватска и први пут у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа.

Он је тако реаговао на изјаву хрватског министра спољних послова Гордана Грлић Радмана да је за Хрватску "неприхватљива и бесмислена" Резолуција о Јасеновцу коју би требало да донесе Скупштина Црне Горе и додао да то није историјски оправдано нити политички логично, као и да ће уколико се то деси Хрватска реаговати.

"Грлић Радман је запретио Црној Гори да ће бити последица ако усвоје резолуцију о Јасеновцу и то зато што не види какве везе Црна Гора има са Јасеновцем. Није објаснио какве везе Хрватска има са Сребреницом, па је Хрватска једва дочекала да гласа за резолуцију која Србе проглашава за геноцидне. Али, и ја мислим да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, то ипак треба да уради Хрватска и први пут у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу, али и читавој НДХ. Или по Радману ни Хрвати, ни Хрватска немају везе ни са НДХ, ни са хрватским усташама, ни са Јасеновцем", рекао је Вулин.

На констацију Радмана да је Хрватска остварила све своје спољнополитичке циљеве и да може да буде узор и Црној Гори, Вулин је рекао да се нада да под тим није мислио на успешно етничко чишћење Хрватске од Срба или да препоручује да по узору на Хрватску и Црна Гора формира владу која не сме да има Србе ни у чланству, ни као скупштинску подршку.

"Ако и препоручује надам се да Црна Гора овај пут неће послушати", поручио је Вулин.

image