Србија и Балкан

Први случај легионеле у Србији: Како се открива болест од које је троје умрло у Хрватској

У Европи, Аустралији и САД годишње се открије око 10 до 15 случајева на милион становника
Први случај легионеле у Србији: Како се открива болест од које је троје умрло у ХрватскојGetty © Photo by Lisa Maree Williams/Getty Images

Троје пацијената од шест који су заражени легионелом у Хрватској је преминуло, а у Србији је током ове године регистрован један случај оболевања и тај пацијент је излечен, сазнаје "Блиц".

Болест коју изазива бактерија legionella pneumophila, у току ове године је регистрована и код једног страног држављанина током боравка у нашој земљи.

Према Закону о здравственој заштити, легионарска болест се обавезно пријављује.

За лабораторијску дијагностику ове болести користи се:

  • Детекција антигена у узорку урина током акутне фазе болести.
  • Узимање респираторног узорка за културу ћелија.
  • Серолошка испитивања и ПЦР дијагностика.

Легионарска болест се обично јавља спорадично, у виду регистровања кластера, а ређе у епидемијској форми, односно више случајева повезаних са заједничком временском и просторном изложеношћу.

Епидемије ове болести углавном су повезане с водоводом болница, хотела и јавних купалишта или базена, а болест се махом не преноси са човека на човека.

Легионарска болест је атипична упала плућа, коју узрокује бактерија и која се лечи антибиотицима.

Симптоми легионарске болести укључују високу температуру, суви кашаљ, пролив, мучнина, повраћање, главобоља, болови у мишићима и плућима, а инкубација траје од два до 10 дана.

У Европи, Аустралији и САД годишње се открије око 10 до 15 случајева на милион становника. Од пријављених случајева, 75 до 80 одсто су старији од 50 година, а 60 до 70 одсто су мушкарци.

Из КБЦ-а Загреб саопштили су да је троје преминулих већ био нарушеног здравља, радило се о особама с леукемијама, цирозом јетре итрансплантираним органом.

image