Србија и Балкан

Ђурић: Дијалог Београда и Приштине у коми, рукавица бачена у лице САД и ЕУ

Наши људи треба да буду стрпљиви, мудри и да знају да сада на њиховој упорности да остану на својој земљи зависи у великој мери очување нашег државног интереса, а држава Србија ће се потрудити да им у томе помогне, поручује министар спољних послова Srbije
Ђурић: Дијалог Београда и Приштине у коми, рукавица бачена у лице САД и ЕУ© FOTO TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova

Дијалог Београда и Приштине је у коми и то нема везе са Мирославом Лајчаком, већ са тим да многе земље, које би морале да искористе свој утицај да спрече етнонационалистичко дивљање режима Аљбина Куртија, не користе свој ауторитет, поручио је министар спољних послова Марко Ђурић на РТС.

"У појединим случајевима се дешава много горе, да раније прокламовани циљ о стварању демократског и мултиетничког друштва на Косову и Метохији, замењују неким другим геополитичким циљевима и дају предност консолидацији за нас лажне косовске државности. За нас је приоритет да подржимо опстанак наших људи на КиМ. Наши људи треба да буду стрпљиви, мудри и да знају да сада на њиховој упорности да остану на својој земљи зависи у великој мери очување нашег државног интереса, а држава Србија ће се потрудити да им у томе помогне", нагласио је министар.

Он је коментарисао и најновије хапшење Србина у Лепосавићу поручујући да се то дешава упркос писаним гаранцијама САД и ЕУ да нико од људи који су учествовали на протестима и барикадама неће бити гоњен.

"Број политичких затвореника расте, јер су то за нас политички затвореници. Очекујем и надам се јавној и јасној реакцији и САД и ЕУ на КиМ зато што додатна хапшења представљају рукавицу бачену и њима у лице и не доприносе стабилности на терену, заједно са оптужбама против банкарских службеника да доприносе тероризму, заједно са забранама уласка на Косово директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу што намерно раде да би одржали лошу климу", истиче Ђурић.

Дипломатска кампања Србије

Када је у питању Заједница српских општина, наглашава да Србија неће одустати од борбе за заштиту својих интереса.

"Наредних месеци спроводићемо интензивну дипломатску кампању у европским престоницама, залагаћемо се да придобијемо што више могуће људи на нашу страну. Конституисан је нови Европски парламент, ствари се мењају у Европи и следећа година би могла бити година у којој ће ситуација бити повољнија, а важно је да наши људи остану чврсти на својим огњиштима јер од њихове храбрости све зависи", нагласио је шеф српске дипломатије.

На питање како коментарише Борељову најаву укидања санкција Косову, наглашава да је "дужност Србије да куца на њихова врата и објашњава шта је све Куртијев режим урадио".

"Укидањем мера које су сувише благе и недовољне да ублаже Куртијево понашање биће позивница за нове једностране потезе Куртија. А они дестабилишу регион и раде против интереса тих земаља које сада разматрају повлачење тих мера. Не могу да коментаришем интерне документе Европске уније који нису обелодањени. Али могу да кажем да ћу имати са њим озбиљан разговор и о ситуацији на КиМ и да ниједна ствар неће бити стављена под тепих. Мислим да је о тој одлуци већ расправљано јуче, али за сада не знамо када ће они званично одлучити о тим мерама", рекао је Ђурић.

Министар је изнео и свој став о инциденту који се јуче догодио током утакмице Албанија-Хрватска на Европском првенству у Минхену када су навијачи скандирали "Убиј Србина".

"Нећу се правити да сам експерт опште праксе и да се разумем претерано у фудбал, али за мене је Уефа високо политизована од момента кад је примила Приштину у своје редове и надам се да ће њихово понашање код наших момака пробудити додатну жељу за борбом. Порука 'Убиј Србина' вам говори о лошој клими коју стварају неки политичари у региону и Куртијев етнонационалитички режим", казао је Ђурић.

image