Србија и Балкан

Црвени метеоаларм у деловима Србије: Температура близу 40 степени, како се заштитити

Врео ваздух који стиже из Африке у комбинацији са доста сунчаних сати узрокује да се температура креће за више од 10 степени изнад просека
Црвени метеоаларм у деловима Србије: Температура близу 40 степени, како се заштитити© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Четврти дан топлотног таласа доноси нам екстремно топло време са температурама и до 38 степени.

Врео ваздух који стиже из Африке у комбинацији са доста сунчаних сати узрокује да се температура креће за више од 10 степени изнад просека.

Црвени метеоаларм данас је на снази у јужним и источним пределима, што значи да је појава опасна по здравље и да постоји опасност од топлотног удара. У најтоплијем делу дана, између 11 и 17 часова, избегавајте да боравите напољу и са собом обавезно понесите заштиту од сунца и освежење.

Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" кажу да се прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха очекују у категорији - веома опасне појаве по здравље на територији Јужнобачког округа 21. и 22. јуна, а Града Београда, Севернобанатског и Средњобанатског округа 22. јуна, преноси "Еуроњуз".

На северу и у појединим западним и централним деловима Србије очекују се вредности максималне дневне температуре ваздуха у категорији опасне појаве у периоду од 19. до 22. јуна.

Температуре опасне по здравље данас ће бити у Бечеју, Кикинди, Зрењанину, Новом Саду, Вршцу, Неготину и на Палићу.

Из Батута саветују да сваки појединац спроводи мере личне заштите. Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте.

Време за викенд

Први дан викенда биће најтоплији дан ове недеље, али нам у вечерњим сатима стиже промена времена.

"У суботу увече локални пљускови захватиће северне пределе, у недељу и остатак Србије. Са облацима стиже и захлађење, па ће тако наредну недеље обележити нешто пријатније температуре", каже Гојковић.

Лето дочекујемо вечерас у 22 сата и 50 минута. Данас је уједно и најдужи дан у години, када обданица траје 15 сати и 35 минута. Тако ће дан трајати све до 20:27.

image