Србија и Балкан

Лајчак: Са Петковићем о одржавању састанка на нивоу главних преговарача

Петар Петковић је претходно саопштио да је у разговору са Лајчаком нагласио да формирање Заједнице српских општина остаје једини пут напред којим је могуће постићи нормализацију односа Београда и Приштине
Лајчак: Са Петковићем о одржавању састанка на нивоу главних преговарача© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком саопштио је да је са главним преговарачем Београда Петром Петковићем поред осталог разговарао о потреби сазивања састанка на нивоу главних преговарача.

"Разговарао сам са главним српским преговарачем Петром Петковићем о техничким питањима која су тренутно на дневном реду дијалога и потреби за одржавањем састанка на нивоу главних преговарача на којем бисмо се њима позабавили", написао је синоћ Лајчак на платформи Икс.

Петковић је претходно саопштио да је у разговору са Лајчаком нагласио да формирање Заједнице српских општина остаје једини пут напред којим је могуће постићи нормализацију односа Београда и Приштине.

Петковић је у објави на Инстаграму саопштио да је са Лајчаком разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији "у светлу бројних ескалаторних потеза на штету српског народа" које свакодневно повлачи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Петковић је навео да је Лајчаку пренео чврсту опредељеност Београда наставку дијалога "у којем је једино могуће тражити компромисна и одржива решења на простору КиМ, насупрот једностраним и насилним потезима којима прибегава Приштина".

"Формирање Заједнице српских општина онако како је договорено у Бриселу, остаје једини пут напред којим је могуће постићи нормализацију односа. А на Куртијеве трикове и покушаје манипулације нећемо насести", написао је Петковић.

Лајчак је претходно у Београду разговарао са председником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Марком Ђурићем.

Он је у Београд стигао из Приштине где је разговарао са представницима међународне заједнице и главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.

image