Србија и Балкан

Навала и за Грађевинарство и Машинац: За један дан, више кандидата него места

Већина факултета је имала могућност електронске пријаве, која је кренула нешто раније, после чега следи верификација пријаве
Навала и за Грађевинарство и Машинац: За један дан, више кандидата него места© TANJUG/ Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Првог дана пријављивања кандидата за први уписни рок на 31 факултет Универзитета у Београду, на неколико студијских програма већ је документа предало више кандидата него што има слободних места.

"Реч је о факултетима за које традиционално влада и највеће интересовање: Факултет организационих наука, ЕТФ, Машински, Грађевинарство на Грађевинском, студијски програм Психологија на Филозофском", рекао је Горан Роглић, декан Хемијског факултета Универзитета у Београду.

Пријављивање кандидата за први уписни рок на 31 факултет Универзитета у Београду, наиме, почело је у среду и трајаће до 22. јуна, а пријемни испити ће бити организовани у периоду од 24. до 28. јуна.

"Први уписни рок на 31 факултету Универзитета у Београду почео је јуче пријављивањем кандидата, а пријављивање кандидата за основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије примаће се до суботе 22. јуна", рекао је Роглић.

Хемијски факултет, и поједини факултети су процедуру пријављивања започели електронски и пре званичног почетка рока.

"Већина факултета је имала могућност електронске пријаве, након тога је верификација пријаве. Кандидати морају да донесу оверене фотокопије својих докумената, то су сведочанства, извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и уплатница да су уплатили за приступање упису на факултет", рекао је Роглић.

Додаје да је рок за објављивање прелиминарних ранг листа 1. јул, од када почиње да тече и рок за подношење примедби. Рок за објављивање коначних ранг листа примљених на свим факултетима је 8. јул, а упис ће бити реализован у периоду од 8. до 12. јула.

Он је навео да ће Хемијски факултет имати прелиминарне резултате већ 25. јуна и након тога следе два круга жалбе, прво комисији, па декану.

"Очекујемо да ћемо 2. јула имати коначне ранг листе. На 107 студијских програма за основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије отворено је 15.283 места, од чега на буџету 9.778, а самофинансирајућих 5.505", напоменуо је он.

Како је саопштио Ректорат Универзитета у Београду, апсолутно највећи број пријављених је, као и протеклих година, за смер Психологија на Филозофском факултету - само првог дана пријављивања 330 кандидата на 116 места.

Више кандидата него места има на смеровима: Грађевинарство на Грађевинском факултету, Софтверско инжењерство на Електротехничком, Информациони системи и технологије на Факултету организационих наука, Стоматологија на Стоматолошком факултету, Фармација на Фармацеутском, Микробиологија и Физиологија на Биолошком факултету.

Врло близу пуне квоте су: Архитектура на Архитектонском факултету, Политикологија на Факултету политичких наука и Информатика на Математичком факултету.

image