Србија и Балкан

Обрачун криминалних група на Цетињу: У експлозији бомбе две особа погинуле, три повређене

Портал "Дан" незванично сазнаје да су страдали Петар Калуђеровић и Драган Рогановић, лица блиска шкаљарском клану
Обрачун криминалних група на Цетињу: У експлозији бомбе две особа погинуле, три повређене© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

На Цетињу у близини Спортског центра јутрос око 9.10 часова, активирана је експлозивна направа у којој су две особе погинуле, а три особе су тешко повређене и налазе се на интензивној нези КЦ Црне Горе.

Портал "Дан" незванично сазнаје да су страдали Петар Калуђеровић и Драган Рогановић, лица блиска шкаљарском клану.

Према писању РТЦГ-а, Калуђеровић је страдао на лицу места, док је Рогановић подлегао повредама.

В.Д. директора Управе црногорске полиције Александар Радовић изјавио је да данашњи дан не сме више никад да се понови у Црној Гори и да та земља не сме себи више никада да дозволи случајне жртве.

Радовић је на конференцији за медије рекао да је у току обрачун криминалних група, као и да су имали оперативне податке да до овога може да дође, преноси портал ЦдМ.

Према његовим речима, цели ток догађаја који се данас догодио на Цетињу, бацио је сенку на добре резултате које је полиција остварила у претходном периоду.
Нагласио је и да разуме узнемиреност грађана.

"Ово је црвена линија и Црна Гора не сме себи да дозволи ниједну случајну жртву. Дужни смо да се супроставимо сваком облику криминала. Неће бити лака борба, али победиће држава, а не криминал", поручио је Радовић.

В.Д. помоћника директора за Сектор за борбу против криминала Лазар Шћепановић, изјавио је да су лица која су учествовала у извршењу тог кривичног дела, у одређеном периоду пратила навике оштећених, преноси РТЦГ.

"Имамо податке да су користили предност у односу на њихова специјална возила са блиндом која су користили, на који начин су хтели да се заштите од деловања супростављених криминалних група, и да су на једном стаблу, на висини од седам метара фиксирали експлозивну направу која је, постоји основана сумња, активирана путем даљинског управљача у правцу четири лица која су улазила у Спортски центар. Међу овим лицима налазила се и случајна пролазница, која је задобила повреде" истакао је Шћепановић.

Виша државна тужитељка Данка Ивановић Ђерић је истакла да се нада да ће се догађај брзо расветлити.

"Изузети су бројни трагови који ће бити предмет вештачења. Наложена је обдукција лица која су изгубила живот у овом догађају. Од полиције очекујем да у сарадњи што пре дођемо до извршилаца", нагласила је она

Три повређене особе се налазе на лечењу у Клиничком центру Црне Горе, а доктор цетињске болнице "Данило Први" Предраг Милошевић рекао је да је један пацијент тешко повређен и да му се још боре за живот, док су други у стабилном стању.

Рекао је и да су једном пацијенту од експлозије повређени врат, ноге и абдомен, али су успели да му зауставе крварење.

"Мислим да смо га у стабилном стању послали у Подгорицу", казао је Милошевић.

Друга пацијенткиња је, према његовим речима, жена стара око 60 година, која се случајно ту нашла и коју је погодио шрапнел у главу и рамена.

"Послали смо је у Подгорицу, на снимак главе, да видимо да нема крварење испод лобање", рекао је Милошевић.

Трећа повређена особа, мушкарац је тешко повређен и у операционој сали му се боре за живот.

"Он је у Клиничком центру Црне Горе, повређене су му обе ноге, веома тешке повреде има. Њега је неко повезао у приватној режији. Ово троје што су били код нас смо збринули и послали чисто ради дијагностике", рекао је Милошевић.
Пацијенти, како је додао, сви имају од 25 до 30 година.

Портал ЦдМ преноси да је током увиђаја дошло до претпоставки да је експлозивна направа активирана кад су Калуђеровић и Рогановић  - који су, наводно, од раније познати полицији - улазили у ауто. Двојица повређених су, такође, наводно припадници шкаљарског клана.

Из Управе полиције званично су се огласили са саопштењем да су полицијски службеници одмах по сазнању о догађају изашли на лице места.

"У циљу утврђивања свих околности и чињеница, те расветљавања овога догађаја, службеници Управе полиције у координацији са Вишим државним тужилаштвом у Подгорици, предузимају интензивне увиђајне мере и радње, а о чијем току и исходу ће јавност бити благовремено обавештена", саопштили су из полиције.

ЦДМ пише да је јака експлозија одјекнула после девет часова испред улаза у Спортски центар, те да су од њене силине попуцала стакла на згради и откинуто је дрво.

Полиција узима изјаве од грађана који су се затекли код лица места и у оближњим зградама проверава улазе и излазе. Такође, инспектори улазе у поједине станове ради провере, преноси "Дан".

image