Србија и Балкан

Пантовић: Србину из Звечана одређено задржавање до 48 сати

Адвокат Љубомир Пантовић је нагласио да се нада да ће на основу "тежине дела" тужилаштво донети одлуку да његов клијент буде пуштен на слободу, можда већ и данас
Пантовић: Србину из Звечана одређено задржавање до 48 сатиGetty © Carsten Koall

Србину Л. Д. који је синоћ ухапшен на бистричком мосту због сумњи да је учествовао у инцидентима испред општинске зграде у Звечану у мају прошле године одређено је полицијско задржавање до 48 сати, рекао је његов адвокат Љубомир Пантовић.

Он је за Танјуг рекао да се његов клијент терети сада за наводно почињена четири дела.

"То су она кривична дела за која су терећени сви они учесници нереда испред општине Звечан. Те оптужбе су касније анулиране и свеле су се на једну – 'учествовање у групи која врши кривично дело или хулиганизам'. Вероватно ће и мој клијент бити оптужен за исто кривично дело", рекао је Пантовић.

Пантовић је нагласио да се нада да ће на основу "тежине дела" тужилаштво донети одлуку да његов клијент буде пуштен на слободу, можда већ и данас.

"Радње које се њему стављају на терет нису тешке и постоји вероватноћа да већ данас или сутра буде пуштен на слободу. Видећемо коју ће одлуку да донесе тужилаштво" , додао је Пантовић.

До протеста на северу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција 26. маја прошле године насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

Припадници КФОР-а су 29. маја распоређени око општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а после неуспелих разговора између политичких представника Срба и официра КФОР-а да специјалци напусте општине, дошло је до сукоба грађана и страних војника.

Повређено је више од 50 Срба и 30 војника КФОР-а, а након тога ухапшена су осморица Срба.

Срби који су протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтевали су да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

image