Србија и Балкан

Савет за спровођење мира: Ентитети у БиХ нису државе и немају суверенитет

Управни одбор Савет за спровођење мира најоштрије је осудило, како се наводи у саопштењу, "флагрантне нападе владајуће коалиције у Републици Српској на Дејтонски мировни споразум, уставни и правни поредак БиХ", те су позвали представнике из Републике Српске да "обустави све активности које подривају државу БиХ"
Савет за спровођење мира: Ентитети у БиХ нису државе и немају суверенитетwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Република Српска није потписник Дејтонског мировног споразума, ентитети нису државе и немају суверенитет. Ово је саопштено након дводневне седнице амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИК), која је одржана 19. и 20. јуна у Сарајеву.

ПИК је тело чији Управни одбор чине амбасадори западних земаља, Организације исламске конференције, а раније и Русије која више не учествује у раду, које даје политичке смернице Канцеларији високог представника (ОХР) у БиХ.

Управни одбор ПИК-а најоштрије је осудило, како се наводи у саопштењу, "флагрантне нападе владајуће коалиције у Републици Српској на Дејтонски мировни споразум, уставни и правни поредак БиХ", те су позвали представнике из Републике Српске да "обустави све активности које подривају државу БиХ".

"Суверенитет припада Босни и Херцеговини као јединственој држави. Ентитети унутар Босне и Херцеговине нису државе, они постоје искључиво на основи Устава БиХ и немају никакав властити суверенитет. УО ПИК-а понавља да међународна заједница задржава неопходне инструменте за осигурање поштовања Општег оквирног споразума за мир", наведено је у саопштењу УО ПИК-а.

Позвали су власти у Републици Српској да повуку одлуку о "криминализацији клевете", као и да обуставе све активности које угрожавају "политички плурализам, слободу медија, слободу говора и простор за цивилно друштво, те стигматизирају мањине".

Закон о криминализацији клевете је Републици Српској ступио на снагу у јулу 2023. године.

Савет за спровођење мира оштро је осудио и "притиске на правосуђе, посебно на Уставни суд БиХ", који је "окрњен" и нелегитиман, будући да у њему нема припадника три конститутивна народа, већ су доминантни странци.

У саопштењу су навели и да напади на високог представника и подривање његових активности "озбиљно утичу на спровођење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир".

"УО ПИК-а позива на журно напуштање политике Републике Српске о непризнавању и несарадњи с високим представником. УО ПИК-а упозорава да је поштовање Општег оквирног споразума за мир у БиХ обавеза и очекује од власти РС-а да конструктивно сарађују с високим представником", наводи се у закључцима након дводневне седнице.

УО ПИК-а навео је ово не узимајући у обзир да не постоји одлука Савета безбедности УН о именовању Кристијана Шмита на место високог представника, па самим тим ни легалитет и легитимитет да се тако представља и има било каква овлашћења, те да га због тога Српска и не признаје.

УО ПИК-а очекује од органа власти БиХ да "без даљег одлагања усвоје државни буџет за 2024. годину".

Босна и Херцеговина је ушла у шести месец ове године без усвојеног буџета – документ постоји, али нема договора како да се новац расподели.

Све државне институције су на привременом финансирању, а то значи да новца има само за плате, текуће трошкове и међународне обавезе.

Без буџета, јавне набавке су стопиране, нема капиталних пројеката, нема инвестиција, док институције не могу да запошљавају нови кадар.

image