Србија и Балкан

Лето је и календарски стигло: Тропски талас до краја јуна

Лето је календарски стигло у 22.50, а претежно сунчано и веома топло време очекује нас и у наредним данима. На снази је и црвени метеоаларм у већем делу земље
Лето је и календарски стигло: Тропски талас до краја јуна© Tanjug/AP Photo/Robert F. Bukaty

Лето је календарски стигло у 22.50, а претежно сунчано и веома топло време очекује нас и у наредним данима. На снази је и црвени метеоаларм у већем делу земље. Тропске температуре тајаће све до краја месеца, а у Београду петак 21. јун биће још један у низу тропских дана. 

У Београду ће време бити претежно сунчано и веома топло време, са температуром до 38 степени, како се наводи, дуваће слаб до умерен, југоисточни ветар.

Сајтови за праћење временских услова упозоравају на екстремно високе температуре у петак и суботу, као и на изузетно висок индекс УВ зрачења који се води као "нездрав".

РХМЗ најављује да ће у петак 21. и суботу 22. јуна доћи до пика топлотног таласа са максималним температурама од 35 до 40 степени Целзијуса.

У недељу на северу и западу Србије мањи пад температура на вредности од 30 до 35 степени, док ће се на истоку и југу максималне вредности задржати и даље око 38 степени Целзијуса.

На подручју Београда до краја седмице 23. јуна максимална температура од 34 до 38 степени Целзијуса, а од понедељка биће углавном у интервалу од 30 до 33 степена.

У суботу се очекује претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб, променљив, у Банату и доњем Подунављу умерен, југоисточни, крајем дана у Војводини у скретању на северозападни. Најнижа температура од 18 до 26, а највиша од 35 до 40 степени. После подне и увече веома ретка (изолована) појава краткотрајних пљускова са грмљавином.

У већини крајева и у недељу претежно сунчано и веома топло, а уз локални развој облачности, очекује се ретка (изолована) појава краткотрајних пљускова са грмљавином. Ветар слаб, променљив. Најнижа температура од 18 до 23, а највиша од 31 на северозападу до 38 степени на истоку и југу Србије

image