Србија и Балкан

Никодијевић поново председник Скупштине града Београда, избор градоначелника следеће недеље

За Никодијевића је гласало 60 од 72 одборника који су гласали

На конститутивној седници Скупштине Града Београда, у згради градског парламента на Тргу Никола Пашића, одборници су данас изабрали Николу Никодијевића, из Социјалистичке партије Србије, за председника градског парламента.

Никодијевић је ту функцију обављао и у три претходна сазива београдског парламента, од априла 2014. године, а након реизбора најавио је да ће седница скупштине града за избор градоначелника бити одржана следеће недеље. 

За Никодијевића је гласало 60 од 72 одборника који су гласали.

Избор новог председника Скупштине Београда подржала је владајућа коалиција окупљена око Српске напредне странке која има 64 од 110 одборника у Скупштини града.

Одборници листе "Бирамо Београд" најавили су да ће гласати против те одлуке, док одборници "Ми - снага народа, др Бранимир Несторовић" нису учествовали у расправи и нису се изјашњавали да ли ће подржати избор Никодијевића.

Одборници листе "Крени-Промени" напустили су седницу Скупштине града одмах пошто су им верификовани мандати.

Најновије информације пратили сте у нашем блогу уживо.

  • 21. јун 2024 • 14:35

    14:35

    Конституисана Скупштина Београда

    Завршена је седница Скупштине града Београда.

  • 14:31

    Биљана Живковић изабрана за секретара Скупштине

    Биљана Живковић изабрана је за секретара Скупштине, њен заменик ће бити Татјана Вученовић.

    "Цела постава из претходног мандата на окупу", констатовао је Никодијевић.

  • 13:38

    У току тајно гласање за потпредседника градске скупштине

    У току је тајно гласање за потпредседника градске скупштине.

  • 13:25

    Настављена седница скупштине

    Скупштинска седница је настављена након краће паузе. У току је дебата о заменику председника градског парламента. Нови сазив скупштине имаће пет одборничких група.

  • 12:50

    Никодијевић: Следеће недеље избор градоначелника

    Никодијевић је у свом обраћању подсетио да му је по четврти пут указано поверње и нагласио да ће наредних месеци морати да се ради убрзаним темпом.

    "По четврти пут сте ми указали поверење. Чека нас огроман посао. Мораћемо наредних месеци да радимо убрзаним темпом, јер ћемо морати да доносимо важне одлуке за Град Београд", истакао је он.

    "Мораћемо брзо да изгласамо брзо градоначелника и усвојимо буџет града. Већина одборника била је и у претходном сазиву, нови ће моћи да се упознају са мојом методом рада. Апсолутно сам сагласан да не можемо сви мислити исто. Имамо право на дискусију, али инсистираћу на то да имамо поштовање једни према другима. Стриктно ћу инсистирати на томе да се расправља само о стварима које су на дневном реду. Дневна политика се неће доносити у овај парламент", рекао је Никодијевић.

    Он је рекао да ће се следеће недеље бирати градоначелник, те да ће се причати о томе "како ће Београд изгледати 2027. године".

  • 12:46

    Никодијевић поново председник Скупштине града Београда

    Од 72 одборника који су гласали - 60 је гласало за то да Никола Никодијевић буде поново изабран за председника Скупштине града Београда, саопштио је Тома Фила.

  • 12:31

    Завршено тајно гласање

    Након што је завршено тајно гласање, одређена је пауза у трајању од 20 минута, током које ће бити утврђени резултати.

  • 12:00

    Почиње тајно гласање за председника Скупштине

    Тајним гласањем и заокруживањем листића почело је бирање председника председника Скупштине Беогорада. Предложени кандидат је Никола Никодијевић.

  • 11:46

    Антић предложио Никодијевића за председника Скупштине Београда

    Александар Антић у име листе "Александар Вучић - Београд сутра" предложио је Николу Никодијевића за председника Скупштине Београда.

    Предлог да Никодијевић буде изабран за председника Скупштине града потписало је 59 одборника владајуће коалиције окупљене око Српске напредне странке.

    У току је расправа.

  • 11:44

    Добрица Веселиновић поднео оставку на одборнички мандат

    Одборник Зелено-левог фронта (ЗЛФ) Добрица Веселиновић је на седници Скупштине Београда поднео оставку на одборнички мандат.

    Он је пожелео осталим посланицима да им једина водиља у одлучивању буде јавни, а не политички интерес.

    Његово иступање одборници Зелено-левог фронта су поздравили аплаузом, а председавајући из редова Социјалистичке партије Србије Тома Фила изразио је жаљење и оценио да је то штета.

image