Адвокат породица: Пресуда рођацима Уроша Блажића скандалозна, Више јавно тужилаштво најавило жалбу

Горан Гавриловић је ослобођен јуче оптужбе за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, а његов син Борис Гавриловић (20) је проглашен кривим за ово кривично дело и првостепено осуђен на казну затвора у трајању од једне године и шест месеци

Адвокат Стефан Стефановић који заступа породице жртава из Малог Орашја и Дубоне изјавио је данас да је Више јавно тужилаштво у Крагујевцу најавило жалбу на пресуду ујаку и брату оптуженог масовног убице Уроша Блажића.

Стефановић је у изјави за Танјуг оценио да је пресуда скандалозна, јер су оптужени у саизвршилаштву поседовали огромне количине наоружања и експлозивних направа које су пронађене у њиховој кући, односно помоћној згради у селу Вињиште, за шта је запрећена казна од две до 12 година.

Горан Гавриловић је ослобођен јуче оптужбе за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, а његов син Борис Гавриловић (20) је проглашен кривим за ово кривично дело и првостепено осуђен на казну затвора у трајању од једне године и шест месеци.

"Нисмо очекивали да ће бити ослобођен Горан Гавриловић јер је то његова кућа, његово наоружање. Што се тиче Бориса казна је испод законског минимума, претпостављам да је то због одређених олакшавајућих околности, јер је он на крају признао дело иако је у почетку негирао наводећи да му је то наоружање донео неки човек у џаку док је он косио траву", истакао је Стефановић.

Како је навео, аргументи за жалбу Вишег јавног тужилаштва у Крагујевцу су да је оружје заједничко и да је отац, односно ујак Уроша Блажића, или набавио то оружје или да је морао да зна за постојање тог оружја, и додао да се нада да ће Апелациони суд донету адекватну пресуду и да ће се они казнити много већом казном.

"Ми нисмо стране у поступку и не можемо коментарисати који су за а који против аргументи. То ће тужилаштво у Крагујевцу свакако проценити", изјавио је адвокат.

Стефановић је за К1 телевизију рекао да је у кући пронађена аутоматска пушка марке Застава М56, једноручна бомба М75, једноручна бомба М52 и преко стотину бојевих метака, поприлична количина оружја која је "сасвим довољна за неки нови масакр", због чега он сматра да је неочекивано и скандалозно да је Борис добио годину и по дана, а да је Горан ослобођен.

"У образложењу пресуде се наводи да је Борис признао дело, да је сарађивао током поступка, а вероватно стоји и да је млађи човек с обзиром на то да има 20 година. То су биле олакшавајуће околности које су навеле председника већа да донесе одлуку која је испод законског минимума, што не би требало да буде случај", изјавио је адвокат.

Како је објаснио, Горан Гавриловић је ослобођен због недостатка доказа, што је сматра он чудно јер су одржана само два суђења, главни претрес и завршна реч, од којих је једно чак покушано да буде одложено јер је јављено да је бомба у суду тог дана, али је ипак одржано.

Стефановић сматра да је све урађено на брзину, да би се донела одлука пре лета, док се одуговлачи са суђењем Урошу Блажићу, чије ново рочиште још није заказано.

"У Младеновцу је извршен масакр где је деветоро људи убијено, а 13 тешко рањено. С обзиром на то наоружање које је било заједничко, а које су поседовали и Радиша Блажић и Урош, са аспекта недозвољеног поседовања оружја, ми сматрамо да мора бити казна и за Радишу. Прети му и казна за тешко дело против опште сигурности и максимална казна од 20 година. Та два поступка се не могу правно посматрати на исти начин и не могу утицати на овај случај", објаснио је адвокат породица жртава.

Стефановић је истакао да је још једна чудна ствар давање исказа Уроша Блажића пред Вишим судом у Смедереву, где он напомиње да га је таксиста одвезао у Крагујевац, у село Вињиште, напоменувши да је сумњиво зашто је таксиста ишао преко Уба до Крагујевца и да су прво одвезли девојку која је наводно била трудна код свог вереника, да би се испоставило да није.

"Масовни убица показује емпатију према трудници у тренутку када га јури преко хиљаду полицајаца и цела земља је на ногама. Он се одлучује на тако нешто. У свом исказу каже да када је дошао у тај кокошињац, у помоћну зграду код рођака, наводно је претражио то место и нашао две ручне бомбе, пушку и муницију. Зашто би то неко радио у пола шест ујутру? У свом том безумљу, када га сви траже, он претражује кокошињац и налази оружје", навео је адвокат.

"Још се не зна да ли је особа са снимка саучесник"

На питање, да ли ће суђење Урошу Блажићу бити отворено за јавност, Стефановић је рекао да су по закону припремна рочишта увек затворена за јавност, али да на главном претресу јавност може присуствовати, осим ако нема одређених околности због којих јавност не сме присуствовати, а то су интерес националне безбедности, малолетници, приватност учесника у поступку, када су предмети везани за одређене полне радње.

Иако овде нема основа да се искључи јавност, адвокат додаје да ту одлуку доноси председник Већа која ће се у наредном периоду знати.

Коментаришући то што породице жртава дежурају испред затвора и не дозвољавају мајци Уроша Блажића да га посети, Стефановић је изјавио да је то вид протеста породица из Дубоне, јер се они плаше да ће Урош добијати информације од мајке.

Како је навео, нови докази против Уроша Блажића су достављени у августу прошле године, али они још нису ушли у процедуру откривања тога шта се заиста десило.

"Доставили смо и снимак на којем се види још једно лице са Урошем Блажићем, које је можда саучесник, а можда и није. Ми и даље немамо информацију, иако смо снимак доставили у августу и полиција га је узела у разматрање, не знамо ко је та особа на снимку, нити нам је речено. Сада вршимо притисак да се то открије уз помоћ медија. Предложили смо и предложићемо на главном претресу да се прикаже тај снимак који смо доставили још у августу", навео је адвокат.

Стефановић је објаснио да се та особа види у објекту који је имао камеру, око десет часова, пола сата пред масакр, и истакао да су и други сведоци потврдили присуство те особе.