Србија и Балкан

Додик: ПИК је друштванце без смисла и основа

Закључак ПИК-а да "ентитети Република Српска и ФБиХ нису државе, и да постоје искључиво на основу Устава БиХ" покушај је подвале за иоле писменог човека, поручио је председник Српске
Додик: ПИК је друштванце без смисла и основа© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Савет за спровођење мира у БиХ (ПИК) друштванце без смисла и основа, са искривљеним циљевима и самопогубним деловањем.

Он је тако реаговао на јучерашње саопштење ПИК-а у коме се тврди да ентитети постоје искључиво на основу Устава БиХ и немају никакав властити суверенитет и да Република Српска није потписница Општег оквирног споразума за мир (Дејтонског споразума).

Додик је поручио да страни завојевачи нису успели у намерама да сведу ентитете на ранг локалних заједница него су Српској дали невиђену снагу, надљудску виспреност и политичку мудрост, пренела је Срна.

"Данас извршиоци пројекта 'унитарна БиХ', не разумевајући карактер брдовитог Балкана нити несаломиву жељу српског народа за опстанком, исту ту БиХ из вазалног, потлаченог и несамоуправног статуса вуку у тотални нестанак и запећак историје", рекао је Додик за "Бањалука.нет".

Он је додао да, истини за вољу, институција високог представника јесте дејтонска категорија, али немачки држављанин Кристијан Шмит није изабран у Савету безбедности УН, стога би РС била рушитељ уставног поретка БиХ када би га признала за оно што он није.

Додик је истакао и да је закључак ПИК-а да "ентитети Република Српска и ФБиХ нису државе, и да постоје искључиво на основу Устава БиХ" покушај подвале за иоле писменог човека и додао да су на унутрашњем политичком плану и Република Српска и ФБиХ државе више од заједничког нивоа БиХ.

Како је навео Додик, Српска и ФБиХ, као стране уговорнице, удружиле су своје територије у новоформирану БиХ, предале јој само део сопственог суверенитета који се односи на међународни аспект, и задржале у потпуности унутрашњу сувереност.

"Међутим, ПИК не пропушта прилику да нагласи да 'ентитети немају право на отцепљење', а основним коришћењем аргумента a contrario лако долазимо до закључка да је дозвољено све оно што није изричито забрањено. То је само њихов необавезујући став, с циљем да заплаши", навео је Додик.

Република Српска, истакао је Додик, верно спроводи и поштује оно што је договорено и потписано, али исто тако и одбија да примени, поштује и спроводи све што је наметнуто.

Додик је казао и да су небројеним наметањима и својевољним прекрајањем договореног и потписаног, страни завојевачи трајно и неповратно оскрнавили Општи оквирни споразум за мир у БиХ, желећи да сведу ентитете на ранг локалних органа.

Он је закључио да не само да нису успели у својим намерама, већ су Републици Српској дали невиђену снагу, надљудску виспреност и политичку мудрост.

"Република Српска јесте страна, јесте субјект и потписник свих анекса Дејтонског споразума", поручио је Додик.

image