Србија и Балкан

Укратко: 21. јун: Регион без струје, Орбан најављује НАТО мисију у Украјини

Мирослав Лајчак остаје на позицији специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Укратко: 21. јун: Регион без струје, Орбан најављује НАТО мисију у УкрајиниGetty © Justin Sullivan

Процес израде Споразума о мирном раздруживању Републике Српске и Федерације БиХ ушао је у завршну фазу. Према сазнањима "Новости", тај документ практично је спреман и налази се у Влади РС.

У скоро целом региону је дошло до колапса када је нестала струја у Црној Гори, БиХ, Албанији, и Хрватској. Медији наводе да је распад електроенергетске мреже најпре кренуо из Црне Горе, потом је прекид струје захватио Албанију, Босну и Херцеговину, а затим и део Хрватске.

НАТО ће послати војну мисију у Украјину, рекао је данас премијер Мађарске Виктор Орбан, уз коментар да Будимпешта неће учествовати у томе.

Сједињене Америчке Државе и Кина одржале су прве неформалне нуклеарне преговоре у последњих пет година, при чему су представници Пекинга рекли америчким колегама да неће прибегавати нуклеарним претњама због кинеског региона Тајвана, саопштила су данас два америчка делегата који су присуствовали састанку.

Мирослав Лајчак остаје на позицији специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, рекао је новинарима у Бриселу један дипломата из Службе за спољне послове упознат с процесом.

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе обећао је да ће се одупрети притисцима политичких снага које настоје да "украјинизују" земљу, инсистирајући на томе да његова влада неће дозволити да се то догоди.

Израелске снаге напале су Рафу и друга подручја широм Појаса Газе и наводно се сукобиле са борцима Хамаса.

Кристијан Шмит, којег у Републици Српској не признају за високог представника, јер не постоји одлука СБ УН о његовом именовању, након седнице Савета за имплементацију мира у Босни и Херцеговини (ПИК) поручио је да су закључци са седнице да његова овлашћења остају иста.

image