Србија и Балкан

Данас врхунац врућине: Престоница већ "гори", у целој земљи висока вредност УВ зрачења

Овог јутра најтоплије је у престоници, где је у 7 часова забележено већ 27 степени, док је субјективни осећај 29 степени
Данас врхунац врућине: Престоница већ "гори", у целој земљи висока вредност УВ зрачења© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Веома топло и спарно време задржаће се и током првог дана викенда. Жива у термометру и до 40 степени. Освежење стиже предвече, праћено пљусковима и грмљавином.

Овог јутра најтоплије је у престоници, где је у 7 часова забележено већ 27 степени, док је субјективни осећај 29 степени.

На Копаонику и у Пожеги забележена је најнижа температура - 19 степени, а такав је и субјективни осећај.

Данас и сутра ће на територији Србије бити нестабилно са пљусковима, грмљавином, локално великом количином падавина за кратко време, градом и јаким и олујним ветром у зони најинтензивиних пљускова.

Данас је највећа вероватноћа за непогоде у Војводини и западној Србији, а сутра у централним, јужним и источним крајевима.

Најнижа дневна температура биће од 19 до 26 степени, а највиша од 34 до 40 степени. Због високих температура хроничним болесницима се саветује опрез.

За целу земљу прогнозирана је висока или врло висока вредност УВ индекса.

Од средине дана на северу и западу, а после подне и увече и у осталим крајевима земље очекује се локална појава пљускова са грмљавином.

На подручју Војводине и западне Србије киша може бити праћена грмљавином и непогодама. Већа количина падавина могућа је у кратком временском периоду, праћена олујним ветром и градом.

Метеоропатске реакције

Биометеоролошке прилике ће бити неповољне за срчане болеснике, као и за особе са психичким тегобама. Посебан опрез се саветује астматичарима. Метеоропатске реакције су могуће у виду болова у мишићима, главобоље и раздражљивости. У саобраћају је неопходна максимална концентрација.

Шест савета како се изборити са несносним врућинама

Када су темпeратуре високе, препорука је да се, посебно од 10 до 16 часова, не излази из куће. Уколико пак излазите, треба да предузмете одређене мере због високе температуре. 

Пијте пуно течности, чак и уколико нисте жедни, али избегавајте пића са кофеином, алкохолом или много шећера. Једите мале, лагане чешће оброке јер се од тешких оброка ваше тело греје, због енергије која је телу потребна да би се храна сварила.

Ограничите активности на отвореном на јутарње и вечерње сате, када је време свежије. Правите паузе у хладу и немојте се превише напрезати. Ваше тело ће вам рећи када треба да направите паузу, па га послушајте.

Обратите пажње на материјал одеће коју облачите – бирајте природне материјале. Памучна гардероба је добар избор по врућем времену, зато што памук упија додатну влагу и помаже вашем телу да се охлади.

Обавезно нанесите крему са заштитним фактором, носите наочаре за сунце и шешире са широким ободом.

image