Покреће се детаљна истрага регионалне хаварије електроенергетског система

Регионална хаварија догодила се у петак око 12 сати и 25 минута, а струју су након неколико сати добили сви делови четири државе региона

Комитет за системске операције Европске мреже оператора преносних система електричне енергије извршиће детаљну истрагу инцидента који се догодио на мрежи у југоисточном делу електроенергетског система континенталне Европе који је условио нестанак струје у већем делу Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине и делимично Хрватске.

"ЕНТСО-Е тренутно прикупља све релевантне техничке податке о овом догађају од погођених ТСО-а и пружиће више информација што је пре могуће", наводи се у саопштењу.

Из ЕНТСО-Е наводе да ће, у складу са методологијом скале за класификацију инцидената, Комитет за системске операције ЕНТСО-Е извршити детаљну истрагу догађаја у наредним седмицама, уз подршку стручног панела.

Регионална хаварија догодила се у петак око 12 сати и 25 минута, а струју су након неколико сати добили сви делови четири државе региона. У саопштењу ЕНТСО-Е наводи се да су погођени системи обновили напајање у својим мрежама у року од око два сата са циљем минимизирања утицаја поремећаја на потрошаче.