Србија и Балкан

Град опустошио западне делове Србије: Сиви облаци и над Београдом (ФОТО)

Јак грмљавински развој из БиХ у наредном сату преко Подриња (Мали Зворник) премештаће се ка унутрашњости Мачванског округа условљавајући јак пљусак, грмљавину, град и потенцијално јак или олујни ветар
Град опустошио западне делове Србије: Сиви облаци и над Београдом (ФОТО)© Photo by Chen Xiao/VCG via Getty Images

Снажан грмљавински систем захватио је део Подриња и премешта се јужније од Лознице. У овом делу Србије очекују се врло јаки и обилни пљускови са грмљавином.

Олуја је локалног карактера и преко Подриња стигла је са истока Босне и Херцеговине.

Грмљавина је донела снажан град, а у једном тренутку све је побелело као усред зиме.

Невреме већ два сата тутњи ширим подручјем Лознице, Крупња, Љубовије, а јак град пао је у Осечини, Крупњу, околини Ивањице, Косјерићу...Пљускова са грмљавином има и на западу и југозападу Србије, углавном на ширем подручју Чачка и Пожеге. Срећом, није реч о јачим олујама. Пљускова са грмљавином има и у Метохији. Сви ови грмљавински процеси премештају се у југозападној висинској струји.

Према речима мештана Маскове код Ивањице, крупан градо је падао дуже од 10 минута и страхује се даје причинио већу штету на засадима малина чија је берба у току.

Суседну општину Ариље такође је задесило јако невреме праћено обилном кишом али на срећу тај крај није погодио и град.

"Наоблачило се око 4 пола 5. Прво је почело да грми из правца Ивањице и почела киша али је после почео пљусак. Чули смо да су пуцали против града и опет смо изашли у малине али нас опет пљусак истерао из редова", кажу за Танјуг мештани ариљског села Трешњевице које се граничи са ивањичком општином.

Непогода праћена грмљавином захватила је подручје Колубарског округа (Осечина и околина), наводи РХМЗ, који је издао упозорење на јачање и премештање невремена према Коцељеви.

Подриње и Мачвански округ погодили су јаки пљускови, грмљавина и град.

У Златиборском, Моравичком и Рашком округу на југозападу земље понегде су забележени пљускови са грмљавином уз ретку појаву града.

РХМЗ је објавио температуре у градовим у Србији у 14 часова. Најтоплије је било у Ваљеву, где је измерено 38 степени. Следи Београд и Сремска Митровица са 37 степени.

Републички хидрометеоролошку завод издао је и упозорење на непогоде у Војводини и западној Србији.

Иако је у готово целој Србији и даље тропски врело, по свему судећи, стиже нам снажна промена времена, што нови радарски снимци и потврђују.

Према метеоролозима, први на удару ће ускоро бити север Србије, пре свега, Суботица и Нови Сад.

"Сутра (23.06.) се зона повећаног ризика проширује и на остале регионе у земљи, док ће у понедељак (24.06.) вероватноћа за непогоде краткотрајно опасти, осим на југу Србије", наводи се у саопштењу и додаје да ће за конкретне локације издавати хитна упозорења сат до два унапред.

Из РХМЗ-а наводе да ће следеће недеље температура затим бити у паду, али да се наставља топло време.

"У недељу 23.06. максималне вредности ће бити од 30 до 36 степени, а следеће седмице углавном у интервалу од 28 до 34 степени", пише на сајту РХМЗ-а.

Нови топлотни талас крајем јула

Метеоролог Иван Ристић изјавио је данас да ће у наредном периоду температуре у Србији падати и да почетак јула неће бити претерано топао.

"У наредном периоду очекује нас промењиво време, а то је можда још и горе за здравље људи, јер ако су сваки дан спарине и кише то свако од нас осећа", рекао је он за Таnjug.

Према речима Ристића, нови топлотни талас нас очекује у другој половини јула, док ће температуре од око 40 степени поново бити око 24. јула.

"Како будемо ишли према почетку јула, температуре ће полако, све више падити, тако да ће се наћи поново у том неком опсегу између 25°Ц и 30°Ц, које можемо некако да толеришемо, чак и са већом влагом", рекао је он.

Ристић је навео и да су сви претходних 12 месеци од јуна прошле године рекордни и најтоплији од 1960. не само у Србији већ и на планети, а најтоплији регион је Балкан.

"Значи, на планети Земљи највише одступање на нормалну температуру има Балкан са око 2,5 степена, а Босна и Херцеговина од земаља је најтоплија на планети", рекао је он.

Ристић је навео и да он има неку своју теорију која се зове тајна веза између климе, вулкана и земљотреса.
"По мојој теорији, геотермална енергија која стиже из дубине земље, она је одговорна за промену климе. Значи није само човек одговоран, него и та нека дешавања", рекао је он.

Ристић је додао и да смо ми својом урбанизацијом доста урадили на томе да ти ефекти буду још већи.

"Од 1980. имамо и пораст броја земљотреса за четири пута, имамо пуно и вулкана. Тако да, све иде у прилог томе да се нешто дешава испод и унутар земље, али и човек је доста урадио да то још поквари посебно урбанизација и сеча шума", рекао је он.

Кључан фактор који одређује циркулацију на планети Земљи, како је нагласио, је Пацифик и Индијски океан.

Према његовим речима, проблем настаје кад се ми знојимо, али то је без ефекта, јер наш зној не испарава.

"Да би дошло до хлађења нашег тела, зној мора да испарава. А кад је велика влага у ваздуху ви се можете знојити, него не може да испарава тај зној. Будемо мокри, али то нам не помаже, зној стоји на нама. Тај прелаз из течног у гасовито стање, то нас хлади", објаснио је Ристић.

Почиње летња сезона

Први викенд у најтоплијем годишњем добу, означиће почетак летње туристичке сезоне са интензивним путовањима ка егејској, јонској и јадранској обали које су најомиљеније дестинације наших грађана у врелим летњим данима, наводи Aуто-мото савез Србије.

"На главним путним правцима ка овим дестинацијама у наредним месецима треба очекивати већи број возила, а посебно у дане викенда када се интензитет саобраћаја појачава, а тада сваки застој на путу или успорена вожња доноси формирање колоне возила, због тога и задржавања на најфреквентнијим граничним прелазима постају дужа", наводи се у саопштењу.

Из "Путева Србије" саветују да сви учесници у саобраћају, због своје безбедности и безбедности других учесника, поштују саобраћајне прописе и прилагоде брзину кретања условима на путу.

image