Србија и Балкан

Дачић: Полиција ће обезбеђивати јавни ред и мир током одржавања фестивала "Мирдита"

Министар унутрашњих послова каже да организацијом оваквих догађаја у Београду показује се и демократски капацитет наше државе
Дачић: Полиција ће обезбеђивати јавни ред и мир током одржавања фестивала "Мирдита"© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће полиција испунити свој задатак и осигурати јавни ред и мир за време тродневног фестивала "Мирдита, добар дан" у Београду, који је најављен и за Видовдан, 28. јун.

Министар је навео да ће МУП успешно одговорити потенцијалним ризицима, који могу да буду изазвани одлуком организатора да догађај на којем се промовише култура косовских Албанаца одрже на Видовдан у Београду, чему се противе бројне организације и најављују протесте и радикалне мере у случају да буде одржан.

"У овом случају треба раздвојити политички и безбедносни аспект. Питање је шта је у политичком смислу најбоље урадити, а да се не нанесе штета држави. Зато треба осигурати безбедност учесника тог догађаја. Ако се фестивал и одржи, ми смо спремни да осигурамо јавни ред и мир", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је истакао да је овај фестивал пројекат који се ради годинама уназад, додајући да је ствар у томе што је такве догађаје могуће организовати у Београду, али да није сигуран да би то било изводљиво у Приштини. Организацијом оваквих догађаја у Београду показује се и демократски капацитет наше државе, додао је министар.

Дачић је нагласио да се тај скуп не одржава на отвореном и да по Закону о јавном окупљању организатори нису у обавези да га пријаве, али да су га они ипак пријавили и рекли да се очекује између 50 и 70 учесника.
Он је објаснио и да Министарство унутрашњих послова никада не даје дозволе, већ само доноси одлуке ако се нешто одбија.

"Нама је задатак и циљ да штитимо наше државне и националне интересе на најбољи могући начин. Тако да ћемо видети како ће се даље одвијати", рекао је Дачић.

image