Брнабићева: Литијум велика шанса за развој Србије

Председница Скупштине Србије је нагласила да велике светске компаније специјализоване за производњу батерија попут АЦЦ или Нортволта нису успеле да направе ЛФП батерију, али да је то пошло за руком српској компанији Елевен С за коју је додала да је практично стартап

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је данас да сматра да је литијум велика шанса за развој и отварање нових радних места у Србији јер је у њему будућност, будући да представља нафту 21. века и додала да би у наредних шест година у Србију могло да буде уложено 11-12 милијарди евра, а посао би добило 20.000 људи.

"У Србији имамо компанију Елевен С која запошљава 110 људи из 21 државе света, која је једина ван Кине успела да направи нову генерацију ЛФП батерија - без никла. То је и више него у складу са најбољим стандардима заштите животне средине. Батерије су су тестирали и Фолксваген и Рено и Стелантис, а тренутно је на тестирању у Даимлеру", рекла је Брнабић новинарима током обиласка радова на реконструкцији позоришта "Бошко Буха" у Београду.

Додала је да уколико би уколико Србија искористи шансу на паметан начин просечне плате и пензије у будућности би могле да буду далеко изнад просека ЕУ.

"Ако бисмо имали читав ланац вредности и кренули да користимо наш литијум, то би до 2030. године донело додатне инвестиције у Србији у вредности између 11 и 12 милијарди евра и 20.000 нових радних места", рекла је Брнабићева.

Брнабић је истакла да је у компанијама попут Елевен С огромна шанса Србије и додала да је о њима раније писала на Иксу, али да медијима није било интересантно да о томе пишу.

"Нико из медија није реаговао и нико није рекао: 'дајте да посетимо ту компанију, да видимо одакле наши људи производе најмодерније батерије на свету - литијумске батерије'", рекла је Брнабићева.

Председница Скупштине Србије је нагласила да велике светске компаније специјализоване за производњу батерија попут АЦЦ или Нортволта нису успеле да направе ЛФП батерију, али да је то пошло за руком српској компанији Елевен С за коју је додала да је практично стартап.

"Ми већ имамо технологију јединствену у Европи за производњу батерија, са или без нашег литијума. Сада само треба да видимо да ли ћемо искористити то да будемо апсолутно земља која је лидер у Европи - извозник свега", поручила је Брнабићева.

Она је оценила да је литијум нафта 21. века и истакла да су Норвежани својевремено одлучили да ваде нафту из мора и поред ризика.

"Не би било паметно да се ми литијума одрекнемо. Норвешка, која је била једна од најсиромашнијих земаља Европе, када је нашла нафту одлучила је да је ископава и то под изузетно тешким околностима у мору. Вађење нафте из мора је најтежи начин", рекла је председница Скупштине Србије.

Брнабићева је оценила да би се током реализације пројекта ископавања литијума водило рачуна о томе да се изведе у складу са свим најбољим европским и светским стандардима.

Подсећамо, "Фајненшел тајмс" је објавио да се Србија се спрема да "Рио Тинту" да "зелено светло" за отварање једног од највећих рудника литијума у Европи, који би могао да да значајан подстицај европском индустрији електричних аутомобила.

Представници компаније "Рио Тинто" за РТ Балкан су изјавили да верују да пројекат "Јадар" може и мора бити реализован у складу са највишим стандардима заштите животне средине, али да је одлука о будућности пројекта "Јадар" искључиво у надлежности Владе Републике Србије.