Србија и Балкан

Све мање заинтересованих за српски језик: Пријављених пет пута мање него одобрених места

На смеру - српски језик и књижевност на Филолошком факултету поднете су 23 пријаве на одобрених 100 места, док су на српској књижевности и језику документа предала 23 кандидата, а квота је 62
Све мање заинтересованих за српски језик: Пријављених пет пута мање него одобрених места© Milan Maricic/ATAImages

Пријављивање будућих бруцоша за полагање пријемних испита завршава се данас, а од понедељка почињу тестирања кандидата која ће трајати до 28. јуна.

Највећа гужва на Универзитету у Београду је на стоматологији, психологији,  медицини, ФОН, ЕТФ...док се на Пољопривредном, Шумарском, Рударско геолошком, Технолошко металуршком ни после три дана није пријавило више кандидата него што има места.

Тренд мањег интересовања за наставничке смерове настављен је и ове године. На смеру - српски језик и књижевност на Филолошком факултету поднете су 23 пријаве на одобрених 100 места, док су на српској књижевности и језику документа предала 23 кандидата, а квота је 62.

За 220 места на Стоматолошком факултету у Београду документа је предало више од 680 кандидата, док ће се за 116 места на психологији "борити" близу 600 свршених средњошколаца.

Факултет организационих наука је и ове године понео "титулу" високошколске установе са највећим бројем пријављених. Тако је на 390 места на менаџменту и организацији конкурисало 1.217 будућих бруцоша, док је за ИТ поднета 1.321 пријава за 590 места.

Амфитеатари ће бити пуни и на Машинском, Архитектонском, ЕТФ, Факултету ветеринарске медицине, ФАСПЕР-у... За 30 места на одсеку хемија животне средине на Хемијском факултету конкурисало 125 матураната, на одсеку логопедија на ФАСПЕРУ чак 272 , а уписна квота је 50. Иста ситуација је и на одсеку за специјалну едукацију и рехабилитацију.

image