Србија и Балкан

Дачић: Нема државе без јаке полиције

Министар унутрашњих послова најавио је одржавање Дана полиције у Макишу
Дачић: Нема државе без јаке полиције© FOTO TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ bg

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да се сутра одржава Дан полиције у Макишу, где ће грађани моћи да виде са чиме држава располаже, што је, како наводи, изузетно важно за читаво друштво јер је, како је рекао, јака полиција, поред јаке војске, гарант снаге и безбедности земље.

"Нема јаке државе без јаке полиције и војске. Мислим да је у 12 година, од када постоји ова власт, веома много урађено на томе. И статистички подаци говоре о томе колико су бољи резултати у остваривању тих функција него што је то било, на пример, до 2012. године", рекао је Дачић Танјугу.

Говорећи о прослави Дана полиције рекао је да мали проблем представља то што Дан полиције нема фиксан датум, већ је везан за црквени празник Духови који се слави различитог дана сваке године.

Дачић је подсетио да се Дан полиције обележава у знак сећања на догађај са Чукур чесме када је, први пут у борби са Турцима, народ Београда стао на страну српске жандармерије, што се десило на Духове, 3. јуна 1862. године по старом календару.

"Полиције треба да се плаше криминалци, а деца треба да јој се радују. И зато мислим да су веома корисни ти такозвани технички зборови, где људи могу да доведу децу, да грађани изађу, да се друже са полицијом, да виде средства којима полиција располаже. Деца да се играју, почев од оне стене на којој се пењу, па до пене за гашење пожара, па до пењања, па до уласка у полицијске аутомобиле, укључивање сирена, мотоцикле, стављање шлемова. То је увек лепа слика", поручио је Дачић.

"Убиј Србина" - ствар опште мржње према Србима

Коментаришући скандирање "Убиј Србина" које је могло да се чује током утакмице Хрватска - Албанија на Европском првенству у фудбалу у Немачкој "ствар опште мржње према Србима која постоји у тим земљама".

Он је додао да је током утакмице било скандирања и против председника Србије Александра Вучића.

"Какве сад има везе он са тим? Играју Хрватска и Албанија. Скандирају 'убиј Србина' и о Вучићу. Према томе, ви видите да их уједињује мржња према Србији, мржња према Србима и мржња према Вучићу", рекао је Дачић за Танјуг, додајући да не може да замисли да Срби тако нешто могу да скандирају другима, као и да би такво понашање морало да буде кажњено.

image