Србија и Балкан

Србија пред новим невременом: Посебно упозорење за Београд, у Осечини не памте такву штету

Републички хидрометеоролошки завод Србије упозорио је на кишу, пљускове и грмљавинске непогоде
Србија пред новим невременом: Посебно упозорење за Београд, у Осечини не памте такву штету© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Циклон који се формирао изнад севера Италије шириће свој утицај ка пределима наше земље.

Републички хидрометеоролошки завод Србије упозорио је на кишу, пљускове и грмљавинске непогоде.

За Београд је издат наранџасти метео-аларм.

"Услед ризика од појаве непогода наранџасто упозорење прелиминарно је издато и за подручје Београда", наводи се на сајту РХМЗ-а.

Додаје се да ће за конкретне локације издавати хитна упозорења један до два сата унапред.

Непогоде се данас очекују и у већини региона у земљи, а сутра ће вероватноћа за њихову појаву краткотрајно опасти, осим на југу Србије, упозорио је РХМЗ

"У последњој седмици јуна врло нестабилно, поново са појавом грмљавинских непогода са интензивним пљусковима, градом и олујним ветром. Данас (23.06.) се непогоде очекују у већини региона у земљи, а сутра (24.06.) ће вероватноћа за њихову појаву краткотрајно опасти, осим на југу Србије", најава је РХМЗ-а.

Од средине дана доћи ће до развоја облачности и у читавој Србији има услова за обилније пљускове са грмљавином. У зони најјачих падавина биће јаког ветра и временских непогода.

Према прогнози времена за данас, максимална температура кретаће се од 30 до 36 степени, а следеће седмице од 28 до 34 степени.

Наредних дана нас очекује променљиво облачно, топло, спарно и нестабилно са сунчаним интервалима.

Прогнозира се и појава пљускова, грмљавина, као и локалних грмљавинских непогода са градом и олујним ветром.

Штета од олује највећа у Осечини

Епицентар олује, оцењује Центар за одбрану од града Републичког хидрометеоролошког завода, био је у Осечини и у западним деловима територије Ваљева, око Мионице. 

У том подручју, штете су велике, оштећени су објекти, аутомобили и пољопривредна култура, а регистрована је појава крупног града.

Мештани осечинских села не памте сличну олују.

"Шта се јуче десило, то не памтим. Штета је ненормална и како ће људи преживети, не знам", каже један од мештана за РТС.

Председник општине Осечина Никола Томић наглашава да јутро у Осечини није добро, а да му тренутно изгледа да је штета непроцењива.

"Село Осечина, Плужац, Сирдија, Туђин, чак и део варошице Осечина, претрпели су огромну штету јуче због градоносних облака који су направили огромну штету и на стамбеним објектима, аутомобилима, путној инфраструктури. Подршка локалних самоуправа ће бити ту, а верујем да неће изостати ни помоћ државе", каже Томић.

Указује да је оштећено на стотине објеката.

"Не знамо одакле да кренемо, али верујем да ћемо успети да санирамо све", закључује председник општине Осечина.

image