Србија и Балкан

Најлепша слика полиције на Макишу; Дачић: МУП је заштитник грађана Србије

Министар полиције поручио да своју пажњу посвећујемо онима који су дали највредније што су имали у одбрану нашег народа и наше државе - своје животе
Најлепша слика полиције на Макишу; Дачић: МУП је заштитник грађана Србије© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Најлепше лице полицајаца могло се видети данас на обележавању Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције у Наставном центру "Макиш".

Присутнима се обратио Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је на почетку честитао празник свим припадницима МУП-а који су тренутно на терену и раде.

"Полиција је и данас, 162 године од догађаја на Чукур чесми, заштитник грађана Србије. Српска полиција је пролазила кроз бројне промене кроз историју, и бројне модернизације. Полиција је темељ нашег друштва и државе", поручио је он и додао да је МУП у последњој деценији уложио много средстава, не само у технологију, већ и у људе.

Припадници МУП-а поред чувања границе, борбе против пожара и издавања докумената, раде и против криминала.

"Нажалост, било је периода у нашој историји када држава није водила рачуна о припадницима МУП. Та времена су неповратно иза нас. Министарство је већ годинама предмет највеће бриге наше државе", казао је министар Дачић.

Он се посебно сетио оних који су дали животе за одбрану наше земље.

"Желим и да се захвалим председнику Вучићу и Влади Србије који су дали све да наша полиција може да се избори са сваком врстом криминала", нагласио је Дачић и поручио да се нада да ће оправдати председниково поверење.

Дачић је раније положио ловоров венац на спомен-обележје испред СИВ-а поводом Дана полиције и славе МУП-а. 

Он је позивао све грађане да обележе Дан полиције и славу МУП-а.

Поручио је да су се традиционално способности посебних јединица полиције приказивале на Макишу, те да је он донео одлуку да се тамо свечаност и врати.

"Приказ способности полицијских јединица је и породични догађај. Позивамо људе да дођу с децом да виде шта имамо од технике, људства, униформи, с циљем да полицију приближимо грађанима", рекао је Дачић.

Он је истакао да је обавеза друштва да ода почаст припадницима МУП-а који су изгубили живот на службеној дужности.

"Наша је обавеза да се њихова жртва не заборави, јер самим тим дајемо пример за будуће генерације да је полиција ту да заштити народ, да заштити грађане и да ће уложити све за безбеднију садашњост и будућност грађана Србије", рекао је Дачић новинарима након полагања венца.

Како је рекао, сваке године испред споменика свим припадницима Министарства унутрашњих послова који су изгубили живот приликом вршења службене дужности, припадници МУП-а одају почаст.

"Поводом Дана полиције и славе Министарства унутрашњих послова, традиционално, своју пажњу посвећујемо онима који су дали највредније што су имали у одбрану нашег народа и наше државе - своје животе", казао је Дачић.

Према његовим речима, породице жртава треба да буду део "фамилије Министарства унутрашњих послова" и брига целе државе.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележавају се у знак сећања на 3. јун 1862. године по старом календару, када је српска жандармерија одиграла кључну улогу у сукобу с Турцима након убиства српског дечака код Чукур чесме, као и следећег дана приликом турског бомбардовања Београда.

Свечаности у Наставном центру “Макиш“ присуствује и председник државе Александар Вучић.

image