Србија и Балкан

Почињу пријемни на београдским факултетима: Сутра дан Д за будуће академце

Ректор Универзитета у Београду кандидатима је пожелео успех на пријемним испитима, са препоруком да на полагање дођу одморни и концентрисани на рад
Почињу пријемни на београдским факултетима: Сутра дан Д за будуће академцеGetty © Stefano Guidi / Contributor

Први, јунски уписни рок на факултете Универзитета у Београду почиње сутра, 24. јуна, полагањем пријемних испита, а завршава се до 28. јуна.

Објављивање резултата биће најкасније до 1. јула на прелиминарној ранг-листи, а објављивање коначних биће најкасније до 8. јула.

Упис ће бити реализован од 8. до 12. ју­ла, након објављивања коначне ранг-листе Универзитета, а према распореду мора бити завршен 12. јула.

Универзитет у Београду конкурсом предвиђа да се редослед кандидата за упис у прву годину студијског програма утврђује на основу општег успеха постигнутог у средњошколском образовању и резултата постигнутих на пријемном испиту.

Кандидат за упис може да оствари највише 100 бодова.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић прецизирао је да се успех из средње школе и резултат који кандидат постигне на пријемном испиту бодују као и претходних година - успех из школе 40 одсто, а успех на пријемном испиту 60 одсто, те да се збиром ове две компоненте заокружује показана укупна успешност за упис на факултет.

Ректор је кандидатима пожелео успех на пријемним испитима, са препоруком да на полагање дођу одморни и концентрисани на рад.

Факултети појединачно одређују правила процедура спровођења пријемног испита, у зависности и од простора који је за то предвиђен.

Иначе, највећа заинтересованост и даље влада за смер психологије на Филозофском факултету, велики број будућих академаца конкурисао је и на Медицинском и Стоматолошком факултету, као и ИТ студијским групама на Факултету организационих наука.

Поред тога, место више тражи се и на Грађевинском и Машинском факултету.

image