Србија и Балкан

Обележене 32 године пробијања коридора; Додик: Историчари ће тек писати о великој победи

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање Републике Српске и Републике Српске Крајине са Србијом

На Дугој њиви код Модриче обeлежене су 32 године од пробоја коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дела Српске и Републике Српске Крајине.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних делова Српске и Републике Српске Крајине са осталим деловима Српске и Србијом.

Додик изјавио је данас да Срби желе мир, а не конфликт, али да имају право да искажу своје интересе и да Републику Српску прослављају кад хоће и како хоће.

"Нисмо се окупили да ширимо ратне заставе, већ заставе мира", рекао је Додик у обраћању на обележавању 32 година од пробоја Коридора кроз Посавину.

Он је поручио да ће истрајати у одбрани интереса Српске и да нема право да се повуче с обзиром на жртве које су пале за ову републику.

"У изазовном смо тренутку, свет је у нереду, не зна се како ће се завршити, рачуна се да су кључни амерички избори", рекао је Додик.

Додик је упозорио да се чине напори да се уруши Република Српска, али да Срби хоће Српску како је дефинисана у Дејтонском споразуму, а уколико није таква, онда неће ни ту БиХ.

Обележавању су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и министар рада и борачко - инвалидске заштите Данијел Егић, који су положили венац испред републичких институција.

У име Србије венац је положио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

"Многи историчари ће тек писати о великој српској победи, односно пробоју Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске", рекао је Додик.

У манастиру Светог великомученика Лазара претходно је одржана Света литургија.

image