Србија и Балкан

Александар Шапић поново изабран за градоначелника Београда (ВИДЕО)

За заменика градоначелника изабрана је Весна Видовић
Александар Шапић поново изабран за градоначелника Београда (ВИДЕО)© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Одборници Скупштине града Београда изабрали су данас поново Александра Шапића за градоначелника Београда у наредне четири године.

За избор Шапића гласало је 64 од 82 одборника који су гласали.

За заменика градоначелника изабрана је Весна Видовић.

Одборници су изабрали и чланове Градског већа.

Шапић: Надам се да ћемо оправдати поверење Београђана

Након што су саопштени резултати гласања Александар Шапић је захвалио одборницима који су гласали за њега, као и свим Београђанима на изборима.

"Надам се да ћемо оправдати поверење Београђана", поручује Шапић, преноси РТС.

Истакао је да су у протекле две године определили преко 150 милиона евра из буџета за социјалне мере.

"Сви државни вртићи су бесплатни, а одлучили смо да субвенционишемо приватне вртиће после више од десет година. Ђачка помоћ ће износити ове године 20.000 динара по свакој породици. Часови енглеског језика су бесплатни за све предшколце", навео је Шапић.

Никодијевић предложио Шапића за градоначелника Београда

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић предложио је данас Александра Шапића за градоначелника Београда испред заједничке коалиције "Александар Вучић - Београд сутра".

На седници Скупштине града, Никодијевић је рекао да Шапића за градоначелника, поред тога што је један од највећих српских ватерполиста свих времена препоручују и његова политичка активност и искуство.

"Господин Шапић је у три мандата био председник општине Нови Београд, где су га грађани Новог Београда три пута узастопно бирали, 2012. године, 2016. године и 2020. године, пре него што је у прошлом мандату постао градоначелник Београда. Он је био први на листи наше заједничке коалиције "Александар Вучић - Београд сутра" која је добила највећи број гласова грађана Београда", рекао је Никодијевић на седници Скупштине града.

Како је рекао, да Шапића за нови мандат препоручује и велики број пројеката који су покренути у Београду.

"Кренули смо у неке од највећих инфраструктурних пројеката који деценијама чекају на реализацију у Београду. Од завршетка обилазнице, изградње Београдског метроа, изградње два тунела испод Београда, Дунавска, Савска тераса и тунел од Моста преко Аде до Аутокоманде. Завршетак интерцептора, изградње фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу", навео је Никодијевић.

Додао је да ће железнички систем у Београду бити заокружен повезивањем свих београдских општина на београдски метро, па ће грађани и Лазаревца, и Раковице, и Вождовца, и Сопота моћи за 10, 15, 20 минута да користећи Беовоз дођу до цента града.
Никодијевић је, такође, навео да је Шапић покренуо нову социјалну политику у граду Београду.

Шапић представио састав Градског већа

Кандидат за градоначелника Александар Шапић рекао је да се искрено радује томе што ће од сутра Београд кренути нормалним током.

"За заменика градоначелника предлажем Весну Видовић, која је то била и у прошлом мандату. Не бих посебно образлагао зашто она. Не бих давао ни посебна образложења за чланове Градског већа, јер су то људи са којима сам већ радио и њихов досадашњи рад их управо препоручује. Нешто више о томе ћу рећи кад будем говорио о плановима", истакао је.

"Никола Драгићевић, Стево Марушић, Миљан Дамјановић, Милош Јовановић, Зоран Адамовић, Мирослав Гајић, Ђорђе Тришић, Лазар Марић, Виолета Филип, Слободан Шоловић, Миливоје Бајевић, Мира Јовановић, Владимир Трајковић. Тринаест чланова би требало да има Градско веће, уз госпођу Видовић и моју маленкост уколико ми дате поверење", додао је.

На дневном реду је још и избор заменика градоначелника и чланова Градског већа.

Седници нису присуствовали одборници покрета "Крени-промени".

Покрет "Крени промени" поднео кривичну пријаву против Шапића

Одборници покрета "Крени-промени" поручили су да кандидат за градоначелника Српске напредне странке Александар Шапић не треба да буде изабран на ту функцију, јер су они против њега поднели кривичну пријаву за покушај куповине мандата на изборима.

Програмски директор покрета Саво Манојловић, након што је поднео кривичну пријаву, изјавио је испред Палате правде да Шапић треба ту да дође како би дао изјаву, а да ће након окончања поступка највероватније бити у затвору.

"Наши одборници неће присуствовати данашњој седници, ми овако бранимо Србију и Београд институционалним путем", реко је Манојловић наводећи да верује институцијама, али не и онима који су их отели, преноси Бета.

Одборник тог покрета Милан Љутовац рекао је да су му након прошлих избора, на којима је био одборник коалиције "Србија против насиља", из СНС нудили мито како би та странка имала већину за формирање власти у Београду.

Одборници владајуће коалиције подржали су избор Шапића, представници опозиције против

У Скупштини града завршена је расправа о предлогу да Александар Шапић поново буде изабран за градоначелника Београда.У Скупштини града завршена је расправа о предлогу да Александар Шапић поново буде изабран за градоначелника Београда.

Током расправе, одборници владајуће коалиције подржали су избор Шапића, док су представници опозиције били против.

Шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини града Александар Мирковић изјавио је током седнице, да ће та одборничка група подржати избор Александра Шапића за градоначелника Београда.

Према његовим речима, Београд ће бити бедем за заштиту и подршку и републичкој влади и председнику државе за остварење свих националних интереса, преноси РТС.

Председник одборничке групе Социјалистичке партије Србије Александар Антић изјавио је да ће та одборничка група подржати избор Шапића за градоначелника Београда.

"Београд је значајно напредовао у протеклих 10 година. Чињеница да смо на овим изборима као листа добили око 53 одсто гласова говори ипак да смо на добром путу и да смо направили неке значајне ствари у Београду које грађани Београда поштују", рекао је Антић.

Одборник СНС Мирослав Чучковић је нагласио да данас бирамо човека који се показао не само руководећи Новим Београдом, него и у последње две године без обзира на све нападе којима је био изложен и да је његов фокус усмерен на грађане Београда, свако београдско насеље, сваку општину и њихов развој. 

"Заједно смо радили као тим и као део тог тима сам поносан на то што смо урадили и сигуран сам да ће 2027. Београд бити бољи лепши и развијенији. То је велика ствар за овај град и неће ЕXПО бити само развојна шанса Београда", рекао је Чучковић.

Одборник СНС Бранко Милићевић изашао је кратко за говорницу и поручио да за Александра Шапића нема речи, али има дланове.

Шефица одборничке групе ПСГ-ЗЛФ у Скупштини града Наталија Стојменовић изјавила је та одборничка група неће подржати избор Александра Шапића за градоначелника Београда, наводећи да је Шапићев шеф кабинета оптужен за давање мита Кенткарту, као и да Шапић није завршио нову аутобуску станицу и Тиршову.

Шеф одборничке групе НПС-НЛС-Еколошки устанак-ДС Милош Павловић рекао је да та одборничка група неће подржати избор Александра Шапића за градоначелника јер сматрају да Шапић не може да обавља јавну функцију због одсутства морала у политици, као и због непоштовања закона који је показао кроз функцију председника општине Нови Београд и као градоначелник у мандату од 2022. године.

Стефан Кркобабић је рекао да је све што се данас чуло било интересанто јер је опозиција успела да оптужи Александра Вучића и Александра Шапића за све што се дешавало последњих 75 година и подсетио да листа Београд сутра бира људе за будућност, а не за нешто што је било пре 10, 20 и 30 година.

Скупштина Града Београда конституисана је у петак, 21. јуна, и од тог дана тече законски рок од 30 дана у којем мора бити изабран градоначелник.

Коалиција окупљена око Српске напредне странке већ је најавила да је обезбедила већину за вођење Града Београда, а њихов кандидат за градоначелника Александар Шапић био је на тој функцији и у претходном мандату од јуна 2022. до октобра 2023. године, а затим је био на челу Привременог органа Града Београда.

Према резултатима београдских избора одржаних 2. јуна, изборна листа "Александар Вучић- Београд сутра" имаће 64 мандата у Скупштини града.

Листа "Саво Манојловић- И ја сам Београд" освојила је 21 одборничко место, коалиција "Бирамо Београд" 14 одборника, листа "Ми снага народа-Доктор Бранимир Несторовић" има 10 мандата, а у градску скупштину је ушла још и мањинска "Руска странка" са једним представником.

Подсетимо, Шапић је функцију градоначелника Београда већ обављао од јуна 2022. до октобра 2023. године, а потом је био председник Привременог органа Београда.

Пре тога, три пута је биран за председника општине Нови Београд (2012, 2016. и 2020. године).

image