Србија и Балкан

Абазовић потписао декларацију са Зеленским и поручио: Рачунајте на нас

Црна Гора подржава приступање Украјине НАТО-у, када се за то стекну услови, саопштили из Владе ЦГ
Абазовић потписао декларацију са Зеленским и поручио: Рачунајте на насwww.globallookpress.com © Sarsenov Daniiar/Ukraine Preside

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић и председник Украјине Владимир Зеленски потписали су заједничку декларацију о евроатлантској перспективи Украјине.

Из Владе Црне Горе је саопштено да поред јасне и недвосмислене подршке Украјини и њеној европској будућности током посете премијера Абазовића Кијеву, a уочи доделе статуса кандидата Украјини за чланство у ЕУ, данашњa декларација је још једна потврда подршке црногорске државе Украјини у њеном настојању да постане пуноправан део евроатлантског друштва, када се за то стекну услови.

Наводи се и да је јасно настојање Владе Црне Горе да заједно са савезницима подржи одбрану Украјинаца, како кроз донирање 11 одсто средстава из војног буџета, тако и кроз хуманитарни аспект и пријем више хиљада избеглица. То Црну Гору, кажу, ставља на прво место држава региона по броју избеглица, што је и препознато у извештају Европске комисије.

Зеленски је, додају, истакао да две земље имају сасвим отворене пријатељске везе, без тајних и скривених намера, на чему је захвалан. Он је народу Црне Горе захвалио на подршци Украјини и гостопримству према онима који су избегли из Украјине.

"Видимо вашу подршку од првог дана, имали смо диван састанак у Украјини, премијеру. Уверен сам да ћете, као и народ Црне Горе, остати уз нас и даље, до победе, што ће бити наша заједничка победа. Хвала још једном", навео је Зеленски.

Абазовић је рекао да се Црна Гора и Украјина боре за вредности које деле, за солидарност, слободу и демократију.

"Ви штитите цивилизацију, која је одлучила да живи у слободи и демократији. Надамо се миру и верујемо да ће доћи. Док мир не дође, у сваком аспекту рачунајте на подршку и помоћ Црне Горе. Наша воља је велика", рекао је Абазовић.

Он је додао да се нада да ће Зеленски доћи у Подгорицу, као председник државе на чијој територији владају мир и демократија.

image