Србија и Балкан

Додик: Најављено дружење сарајевске интелектуалне елите – још једно велико сведочанство бесмисла БиХ

Председник Републике Српске је рекао да ће на скупу "Босна је наша – Босанска" сви видети "ко разваљује БиХ"
Додик: Најављено дружење сарајевске интелектуалне елите – још једно велико сведочанство бесмисла БиХ© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Изненадио сам се информацијом да је сарајевски интелектуални круг одлучио да прекине завет ћутања, да су смогли снаге да организују конвенцију "која ће бити у знаку одлучности, јасних визија и политичких опредељења и према домаћој и интернационалној јавности, и према унутарполитичким и вањскополитичким актерима", истакао је председник Српске Милорад Додик на Иксу, коментаришући најављену конвенцију у Сарајеву под називом "Босна је наша – Босанска".

Навео је да поздравља најављено дружење сарајевске интелектуалне елите зато што ће оно бити, каже Додик, "још једно велико сведочанство бесмисла БиХ".

"Значи, поручиће да је доста страног интервенционизма, мешетарења страних амбасадора, наметања, суспендовања институција од стране нелегитимних појединаца, неуставног деловања, урушавања система одлучивања. Заложиће се за поштовање Устава и Дејтонске структуре БиХ, једнаких права Срба, Бошњака, Хрвата. Похвално", нагласио је Додик.

Или, навео је он, неће бити ништа од тога.

"Сигурно неће бити ништа од тога. Дружељубив сам човек, волим када се људи окупљају, дебатују, размењују мисли. Поздрављам најављено дружење сарајевске интелектуалне елите зато што ће оно бити још једно велико сведочанство бесмисла БиХ. 'Босна је наша – босанска', најављују интелектуалци", написао је Додик.

Он је рекао да је добро што су "скинуте маске" и поједини јавно рекли оно што 30 година мисле.

"Добро је да сте јавно рекли оно што 30 година мислите, да је БиХ само бошњачка и да су Срби и Хрвати за вас страно тело. Добро је да сви виде ко разваљује БиХ. Дуго вам је требало, али никада није касно", закључио је Додик.

Форум младих Круг 99 заједно с другим невладиним организацијама је испланирао конвенцију у Сарајеву под називом "Босна је наша – Босанска!".

"Конвенција невладиних организација, академске заједнице, политичких странака и грађана треба да изрази постигнуто државотворно, општенародно политичког јединства о темељним питањима суверенитета босанске државе у датим историјским околностима. А посебно у контексту 'Декларације свесрпског сабора' и других доктрина подела и хегемоније над Босном и Херцеговином", рекао је Адил Куленовић, председник Организационог одбора.

Кошарац: "Босанска" БиХ је великобошњачки пусти сан из Исламске декларације


Заменик председавајуће Савета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац поручио је да "босанска" БиХ не постоји, јер је то илузија и великобошњачки пусти сан који произлази из "Исламске декларације", а не из дејтонског Устава и реалности.

"БиХ је дејтонска, састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Дејтонска БиХ је уставна и једино је као таква могућа. Никаква 'наша, босанска'0 није нити ће бити", написао је Кошарац на Инстаграму, коментаришући најављен скуп.

Он поручује да је то унитарна, антиуставна и антидејтонска БиХ, ма колико се сарајевска интелектуална елита трудила да то умота у плашт "патриотске и грађанске" иницијативе.

"Да будем потпуно јасан - не оспоравам никоме право на слободу приватног или јавног окупљања и изражавање политичког става, у складу са позитивним законским прописима. Проблем настаје када се манипулише чињеницама и када се јавност на крајње демагошки начин покушава убедити у нешто", навео је Кошарац и указао да је то случај са најављеном иницијативом "Круга 99" и неколицине сарајевских невладиних организација о одржавању конвенције "Босна је наша - босанска".

Додао је да је крајње време да бошњачки политички и интелектуални круг постане свестан уставне и дејтонске реалности, у којој, како каже, не постоји 'босанска', већ искључиво српска, хрватска и бошњачка.

"Реалности која је зове Република Српска и Федерација БиХ. Реалности у којој БиХ не постоји без Републике Српске", написао је Кошарац.

image