Србија и Балкан

НОС БиХ: Регионални енергетски инциденти узрок нестанка струје у БиХ

Услед прекомерних токова електричне енергије од североисточног дела БиХ ка југу, дошло до напонског колапса и каскадног испада свих интерконективних водова између Босне и Херцеговине и Црне Горе у 12:22 часова, што даље узрокује потпуни распад електроенергетског система Босне и Херцеговине и дела Хрватске
НОС БиХ: Регионални енергетски инциденти узрок нестанка струје у БиХGetty © Robert Brook

Независни оператор система БиХ огласио се данас поводом недавног распада електроенергетског система у више земаља региона поруком да се за сада са сигурношћу може потврдити да су догађања у БиХ била последица регионалних енергетских инцидената.

"Како би се овакве и сличне ситуације превенирале од изузетне важности је да се електроенергетски систем Босне и Херцеговине ојача преко потребним инвестирањем у преносну мрежу, која због своје застарелости и промене устаљених образаца рада електроенергетских система (интеграција обновљивих извора енергије), не може адекватно да одговори на све изазове", закључак је у саопштењу НОС у БиХ.

У опширном саопштењу наводи се да је, према првим прелиминарним анализама и информацијама које су презентоване на телеконференцији одржаној 21. јуна у 16.30 часова у организацији Европске асоцијације оператора преносних система за електричну енергију, распад кренуо у 12.20 часова у електропреносној мрежи Албаније испадом интерконективног далековода 400 кВ Землак (Албанија) – Кардиа (Грчка).

Наводи се да је у петак у 12.24 дошло до распада електроенергетских система Албаније, Црне Горе, БиХ и дела Хрватске.

"Иако је овом испаду претходио испад далековода 400 кВ Подгорица 2 - Рибаревина у Црној Гори, преносна мрежа Црне Горе и суседних система је била у погону са нормалним погонским параметрима. Након испада поменутог далековода Землак – Кардиа, долази до каскадних испада 400 кВ, 220 кВ и 110 кВ далековода у Албанији након чега се инцидент тренутно пренео у електроенергетски систем Црне Горе, узрокујући испад 220 кВ далековода Мојковац – Подгорица 1. На овај начин преносни систем Црне Горе је остао везан на електроенергетски систем Босне и Херцеговине уз инјектирање снаге од 400 МW истосмерним каблом из Црне Горе ка Италији", навели су из НОС БиХ.

Додали су да је услед прекомерних токова електричне енергије од североисточног дела БиХ ка југу, дошло до напонског колапса и каскадног испада свих интерконективних водова између Босне и Херцеговине и Црне Горе у 12:22 часова, што даље узрокује потпуни распад електроенергетског система Босне и Херцеговине и дела Хрватске (приобални део) који се догодио у наредних 60 – 90 секунди.

За разлику од 20. јуна ове године, када се десила слична ситуација са знатно мањим транзитним токовима електричне енергије преко БиХ, где је правовременом реакцијом оперативног особља ДЦ НОСБиХ-а спречен распад електроенергетског система БиХ, догађај од 21. јуна је због свог интензитета и брзине ескалације био у потпуности ван оперативне контроле ДЦ НОСБиХ-а и могућности спречавања.

Адекватним диспечерским акцијама које се примењују при подизању система из "блек-аут" стања, оперативно особље ДЦ НОСБиХ-а у најкраћем временском року је стабилизовало електроенергетски систем БиХ.

"У складу са прописаним процедурама и правилима управљања преносним системом, напон је приоритетно прослеђен важнијим потрошачким чвориштима, као и производним јединицама, са циљем поновне синхронизације и обезбеђења неопходне електричне енергије за покривање потреба потрошње", стоји у саопштењу.

Истиче се да је ресинхронизација електроенергетског система БиХ и нормализација стања, изузев покривања дефицита у производњи због испада термоелектрана и немогућношћу њиховог брзог повратка на мрежу због технологије рада, извршена у рекордном року од 2 сата.

image