Србија и Балкан

Дачић потписао споразум са Фронтексом: Србија штити своје, али и границе Европе

Дачић је истакао да је ЕУ један од најзначајнијих донатора МУП-а
Дачић потписао споразум са Фронтексом: Србија штити своје, али и границе Европе© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће снаге Фронтекса, захваљујући данас потписаном споразуму, бити распоређене не само на границама са Бугарском и Мађарском, у оквиру операције "Србија копно", већ и на границама са трећим земљама и да тиме Србија штити своје границе, али и границе Европске уније.

Након што је са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон потписао Споразум између Републике Србије и Европске уније о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс) у Републици Србији, Дачић је новинарима испред Палате Србија рекао да је то други споразум који је Србија потписала са Фронтексом.

"То ће значајно допринети нашој борби, заједничкој борби против прекограничног криминала и ирегуларних миграција. Заједничким снагама јачамо пут ка очувању јавног реда и мира на нашој територији, али њиме ћемо сачувати и границе Европе", поручио је Дачић.

Додао је да ће споразум допринети ефикасној размени информација са земљама ЕУ и Фронтексом.

"Србија штити своје границе, али тиме чува и безбедност и стабилност целе Европе. Зато нам треба јединствени одговор и подршка. Сваки додатни полицајац из ЕУ, који се придружи нашој граничној полицији на терену, помоћи ће нашој полицији да свеобухватно одговори на изазове борбе против ирегуларних миграција, смањењу броја незаконитих прелазака државне границе, на путу ка коначној дестинацији миграната, а то је ЕУ", рекао је Дачић.

Он је истакао да је ЕУ један од најзначајнијих донатора МУП-а и да је данашња донација, која се састоји од 56 возила и надзорне опреме, само једна од донација у низу за потребе припадника полиције у свим сегментима њеног рада, не само за граничну полицију.

image