Србија и Балкан

Лајчак каже да још није крај: ЗСО је кључна за нормализацију односа

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је пут нормализације највеће достигнуће у његовом мандату и да оно само треба да се имплементира
Лајчак каже да још није крај: ЗСО је кључна за нормализацију односа© TANJUG/ MSP

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да је Зајединица српских општина (ЗСО) договорена много пре његовог времена и споразума у Охриду и да је она кључна за нормализацију односа. Како је рекао, формирање ЗСО је наведено и у Бриселском споразуму из 2013. и 2015. године.

"Тај споразум ратификовала је 'Скупштина Косовa' и 2015. године је договорено да то треба да буде формирано", казао је Лајчак у подкасту објављеном на сајту приштинске невладине организације "Сбункер".

Према његовим речима, требало би да постоји нацрт статут о којем ће се договарати у оквиру дијалога и да њега треба да оцени уставни суд Косова.

Он је казао и да, пошто две стране нису могле да се договоре око статута ЗСО, правни и експерти за заштиту права мањина из Савета Европе, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Француске и Италије направили су нацрт статута.

"Тај статут је базиран на ономе што је првенствено договорено, поштујући правосуђе 'Косова' и поштујући црвене линије које су обе стране презентовале током дијалога", казао је Лајчак и додао да је тај документ представљен и у Београду и у Приштини 21. октобра и да су и Вучић и Курти позвани у Брисел да разговарају о том документу.

Он каже да је пут нормализације највеће достигнуће у његовом мандату и да оно само треба да се имплементира.

"Надам се да ће након више од годину дана финализирати имплементација и да нећемо расправљати о првим корацима. Споразум је ту и остављам га свом наследнику", казао је Лајчак.

Он је напоменуо да крај његовог мандата још није близу и да за свог наследника нема савета, али да ће, када за то дође време, доста тога имати да размени са њим.

image