Србија и Балкан

Лончар: Хоћемо здраву нацију и зато враћамо редовне прегледе у школе

Министар здравља је поручио да децу од најранијег узраста морамо да учимо здравим навикама
Лончар: Хоћемо здраву нацију и зато враћамо редовне прегледе у школе© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

У циљу здравља нације поред увођења скрининга на најчешћа обољења у популацији старијих од 40 година биће враћени и редовни систематски прегледи у школе, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је то рекао поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће од 1. септембра викендом бити организовани програми раног откривања карцинома дебелог црева, плућа, простате и дојке.

Он је за "Новости" навео да је реновирана већина здравствених установа у Србији, да су направљене нове, модерне болнице, али се показало да у здравству мора да се мења приступ свим грађанима.

"Превентивни прегледи викендом, са којима смо почели пре пандемије ковида 19, потврдили су да грађани нису незаинтересовани за бригу о свом здрављу, али да морамо другачије да им приђемо. Иако смо одавно увели скрининг на најчешће малигне болести, одзив није био задовољавајући, достигао је тек 28 одсто циљане популације", рекао је Лончар.

Управо тај податак, како је рекао Лончар, показује да систем позивања на превентивне прегледе у матичне домове здравља за грађане, можда и није баш најприхватљивије решење, и да цео приступ мора да се модификује.

"Овако испада да се на организовани скрининг мало ко одазове, а када викендом отворимо 200 установа за превентивне прегледе, лекари једва постигну да приме све који дођу", објаснио је Лончар.

Он је подсетио, да је у три акције, од како су недавно обновљени ти превентивни прегледи викендом, прегледано више од 90.000 људи.

"То је успех. Посебно за оне људе код којих су болести за које нису знали откривене, и они су одмах ушли у програм даље дијагностике и лечења", рекао је Лончар.

Он је истакао да децу од најранијег узраста морамо да учимо здравим навикама.

"Првенствено да их научимо да се здраво хране, али и да болести које се јављају у дечјем узрасту због савременог начина живота, пре свега превелике упућености на технологију, као што је кривљење кичме због мобилних телефона 'ухватимо' и исправимо на време", навео је министар.

Председник Александар Вучић најавио је синоћ да ће од 1. септембра ове године за све грађане Србије старије од 40 година, али и оне који имају потребу, бити организовани скрининг прегледи, као и да ће се поново увести обавезни систематски прегледи у школама.

"Прегледи ће бити организовани викендом, за оне који раде да им буде лакше. Радиће се бесплатни тумор маркери за мушкарце, за канцер простате, дебелог црева и колоректални карцином, а за жене за канцер дојке, плућа и такође колоректални. Желимо да превенцијом спасимо хиљаде живота. Сви прегледи ће бити завршени до краја децембра", рекао је председник у обраћању грађанима.

image