Србија и Балкан

Због високих температура мања концентрација полена у ваздуху, али пљускови погодују амброзији

Људи мање бораве у природи, а и саме биљке смање емитовање полена да се не би исушиле, објаснила је Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена Агенције за заштиту животне средине
Због високих температура мања концентрација полена у ваздуху, али пљускови погодују амброзији© Photo by Angelika Warmuth/picture alliance via Getty Images

Екстремно високе температуре допринеле су смањењу концентрације полена у ваздуху, али повремени пљускови су позитивно утицали на развој најиновативније коровске биљке амброзије, па се због тога у периоду њеног цветања у јулу, августу и септембару очекују велики проблеми код алергичних суграђана.

"Мерења алергеног полена у државној мрежи које обавља Агенција за заштиту животне средине ових дана бележе ниже концентрације него прошле године у истом периоду пре свега због високих температура претходних дана", рекла је за Танјуг Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена Агенције за заштиту животне средине.

Високе температуре утицале су на то грађани углавном више времена проводе у климатизованим становима и аутомобилима који имају филтере. Људи мање бораве у природи, а и саме биљке смање емитовање полена да се не би исушиле, додала је она.

"Повремени пљускови су позитивно утицали на развој коровске биљке амброзије, па се због тога у њеном периоду цветања у јулу, августу и септембру месецу очекују велики проблеми код алергичних суграђана", рекла је Митровић.

Ових дана се углавном јављају грађани да пријаве уочене површине под овим коровом – амброзијом. Још има могућности за акције сузбијања амброзије пре него сто уђе у пуну фазу цветања, рекла је она.

"С обзиром да је сузбијање изостало и прошле године, велика је вероватноћа да ћемо ове године бележити још веће вредности овог алергеног полена", рекла је Митровић.

image