Миливојевић: За Београд приоритет Бриселски споразум, за Куртија Охридски

Циљеви Европске уније и Вашингтона се подударају са циљевима Приштине, оценио jе бивши дипломата

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је да је охрабрујуће што ће се дијалог Београда и Приштине, први пут од 14. септембра, одржати на највишем нивоу, и оценио да је за за Београд приоритет имплементација Бриселског споразума, док ће Приштина инсистирати на Охридском споразуму.

"За нас је Заједница српских општина претходно питање, то је обавеза из 2013. и 2015. Дакле и тек када се Бриселски споразум у потпуности реализује, онда можемо разговарати о наставку нормализације у другим питањима. За приштинску страну, за Куртија је приоритет Охридски споразум и он повезује Заједницу српских општина са признањем", рекао је Миливојевић за РТС.

Миливојевић објашњава и да Приштина жели да се прихватањем Охридског споразума Србија одрекне црвених линија и дефакто призна "Косово".

"Онда би се Заједница српских општина третирала као унутрашње питање државе Косова у склопу Охридског споразума и нормализације у сагласности са тим", указао је Миливојевић.

Бивши дипломата не очекује да ће доћи до промене у ставу Приштине док се не промени власт, али и истиче да Европска унија и Вашингтон немају намеру да изврше одлучујући притисак, и да им се циљеви подударају са циљевима Приштине.

Миливојевић је истакао да је реч о опроштајном сусрету Жозепа Бореља, који је важан и зато што се очекује доношење извештаја који ће бити основа за наставак приступних преговора.

Он је додао да од тог извештаја  зависи и учешће Србије у развојном плану ЕУ за Западни Балкан који са собом носи две милијарде грантова и четири милијарде повољних кредита.

"За нас је важно, управо због тог извештаја, да се јасно стави до знања да није кривица српске стране што нема напретка у дијалогу", рекао је Миливојевић.

Данас се у Бриселу одржава дијалог Београда и Приштине на највишем нивоу, у којем ће учествовати председник Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, као и посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак.