Додик: Противе се свему што има везе с Русијом, а не смета им повољнији гас

Председник Републике Српске навео је да захваљујући објективном ставу Москве, свет може да види реалну ситуацију у БиХ

Геополитичке прилике се мењају и они који данас јавно изражавају слагање са Бошњацима и противе се свему што има везе са Русијом, а не смета им повољнији руски гас, већ сутра би могли променити мишљење, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за "Глас Српске", те је упитао:

"И шта ће онда, Бошњаци?"

Додик се осврнуо и на то што је руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја ставио 31. извештај Владе Српске као анекс руског извештаја УН од 30. априла.

"Захваљујући објективном ставу пријатељске Русије, која је стала у одбрану међународног права и свега што оно представља, свет може да прочита каква је реална ситуација у БиХ. Хвала нашим пријатељима који нису никада заузимали навијачку позицију и инсистирали су увек на досљедној примени Дејтонског споразума", истакао је Додик.

Коментаришући оптужбе за руски утицај које је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић изнео на његов рачун, Додик је оценио да он није тај кога се Конаковић плаши, већ да му је "страх у кости утерао Марфи".

"Конаковић који хода по свету као нека будала, и то све са позиције министра спољних послова, мора да зна да већи део земаља у Европи зна да је Република Српска део решења, а не проблема, како то Бошњаци представљају", поручио је Додик. 

Када би политички представници Бошњака били рационални и одговорни према свом народу, додао је, схватили би да је једино што им остаје договор и сарадња са Србима и Хрватима и "да им нико од њихових такозваних пријатеља из међународне заједнице не може омогућити то што траже".

"Једино решење је договор конститутивних народа. Увек смо за разговор, али не са онима који су уцењени попут Конаковића и који минирају свако решење и одлазе од стола онда ка то Марфи нареди", истакао је председник РС.

На питање какав је његов став о наступу амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије који је навео да ће након усвајања резолуције о Сребреници "истина" ући у уџбенике широм света, Додик је поручио како је Лагумџија јасно и недвосмислено потврдио свим Србима да је главни циљ њиховог тајног пројекта био да у школске књиге и клупе уђе мржња према Србима и свему српском.

"Велика поражавајућа истина је да је једино што уједињује разједињене Бошњаке управо мржња према Србима. То је њихов једини циљ и заједнички пројекат и то Лагумџија одлично објашњава. Када би били тако наштимоване виолине и у другим питањима које могу обичном народу који не живи од њихових сплеткарења обезбедити боље услове живота, онда би БиХ напредовала и на европском путу и у сваком смислу брзином светлости", оценио је Додик.

Резолуција о Сребреници у потпуности је показала да они не желе напред, додао је.

"Њихов циљ је уништење Српске, а не напредак БиХ. Лагумџија није амбасадор БиХ, него муслимана, он је изасланик Бећировића који је злоупотребио положај. Надлежни органи требало би да утврде њихову одговорност због нарушавања уставног поретка и деловања мимо закона и Устава. Једног дана, када надлежни органи буду радили", рекао је он.

Додик је додао и да је у немогућим околностима, притисака, уцена, као и подметања и деловања кроз неуставне институције у БиХ, доказано да се Српска може ојачати.

"Свима је јасно да се амерички амбасадор у БиХ Марфи игра са правосуђем и покушава загорчати живот Србима, све да би се дошло до имовине. Њихова несрећа је већа утолико што народ види ко су издајници и немају никакве могућности да промене свест српског народа", рекао је Додик.