Србија и Балкан

Трибина "Српска између мирног раздруживања и Декларације": Заклетва да ћемо чувати Српску и Србију

На трибини учествују Дарко Танасковић, Ненад Кецмановић, Александар Врањеш, Предраг Ћеранић, Александар Павић и Срђан Перишић, а уводну реч је у име организатора имао Млађен Цицовић
Трибина "Српска између мирног раздруживања и Декларације": Заклетва да ћемо чувати Српску и Србију© Принтскрин/прес центар

Трибина "Српска између мирног раздруживања и Декларације", у организацији информативно-политичких портала "Све о Српској" и "Факти", уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, одржана је у Прес центру Удружења новинара Србије.

У најави трибине наводи се да Декларација Свесрпског сабора инсистира на суштинском и формалном спровођењу Дејтонског мировног споразума, што значи да даје подршку Српској да активира све своје ентитетске надлежности.

Шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић је у уводној речи рекао да "покушај Колективног запада или прецизније Америке, да од БиХ направе своју колонију у Европи стално се спотиче о интересе Српског народа и његове на изборима потврђене власти Републике Српске, са председником Милорадом Додиком".

Он је истакао да је невероватно да Америка која је била главни актер у стварању БиХ "упорно и неуморно ради против те државне заједнице, два ентитета и три конститутивна народа помирених Дејтонским споразумом".

"Дејтонски споразум није бајка коју свако на свој начин може препричавати и тумачити, него правни међународни документ који су гарантовале  велике силе Истока и Запада, поручио је Цицовић и додао да могуће раздруживање види само као крајњу могућност "након упорне борбе на повратак на суштинско поштовање Дејтонког споразума, и враћање свих надлежности РС које су јој отели високи представници Запада у настојању да БиХ прилагоде својим интересима".

"Декларација Свесрпског сабора видим као заклетву да ћемо заједно и са истим уверењима заступати право свих Срба на РС и Србију, што значи да ћемо истом снагом чувати и захтевати поштовање Дејтонског споразума и резолуције 1244 Савета безбедности УН", истакао је Цицавић.

Он је навео да висок ниво јединства две српске државе значи "истинско јединство Српског народа са обе стране Дрине".

Модератор трибине, уредник портала "Све о Српској" и "Факти" Ђуро Билбија, указао је на значај српског јединства и подсетио да је председник РС Милорад Додик најавио кључни део садржаја предлога РС за мирно раздруживање у коме је "допустио могућност да неке функције привремено остану заједничке, да опстане неки механизам координације у трајању три до пет година".

Новинари посланик у Скупштини Србије Александар Павић је на питање да ли ће "активирање свих надлежности" бити предфаза мирног раздруживања или замена за неко време за мирно раздруживање, оценио да РС настоји да на миран начин поврати надлежности које су јој гарантоване Дејтонским споразумом.

Он је јавио да је у БиХ на сцени нешто попут партије покера и да Српска не треба да одустаје од својих карата и инсистирања на повратку изворном Дејтонском споразуму.

"Ово је најмекши и најдемократскији могући начин који је споран само у западној и сарајевској јавности", оцењује Павић и додаје да је онда за њих и споран сам Дејтон, те да је тешко је и замислити да ће "они да пристану на мирно раздруживање".

Према његовим речима, "дотерало је цара до дувара" и Српска је проценила да више нема куд и да ће или да поврати своје надлежности, или ће полако да нестане и буде интегрисана у централизовану БиХ, која нема везе са Дејтоном.

"Политичко Сарајево и Колективни запад који га подржава су сигурно против мирног раздруживања, рекао је Павић и поручио да је најважније да се не одустане од враћања изворном Дејтону, што се са друге стране, како је рекао, "тумачи као раздруживање".

Поручио је да ће Српска избећи замку да буде оптужена за сепаратизам јер, како је оценио, "РС је једина снага у БиХ која се залаже за поштовање међународног права".

Професор Ненад Кецмановић поручио је да су председник Русије Владимир Путин и руски министар спољних послова Сергеј Лавров доследни у ставу да подржавају изворни Дејтон, да је Република Српска по том питању увек имала подршку Србије, али не као што је то било на Сабору.

"Председник Српске одавно говори да је Српска загледана у Србију, а да у Декларацији која је усвојена на Свесрпском сабору у Београду постоји и формулација "заједничка будућност", али да се та формулација као нова јавља и на међународном пољу, где су председници Србије и Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг такође говорили о тој теми. Професор са Кембриџа Тимоти Лес пре неколико година рекао је да је Република Српска пропустила прилику за осамостаљивање, али да не значи да неће доћи нови моменат да се то деси, рекао је Кецмановић.

Кецмановић је истакао да треба одговорити на питање да ли је у околностима притисака којим је Српска изложена тај тренутак сада или није.

У раду трибине учествују Дарко Танасковић, Ненад Кецмановић, Александар Врањеш, Предраг Ћеранић, Александар Павић и Срђан Перишић.

image