Србија и Балкан

Амерички дипломата: Трамп ће подржати српски свет

Данијел Сервер је на конференцији у Тетову поручио да је "Вучић успео без икаквог метка да преузме власти у Подгорици и Бањалуци, чиме је дефакто остварена прва етапа српског света"
Амерички дипломата: Трамп ће подржати српски свет

Победа бившег председника САД Доналда Трампа имала би неизбежне последице на Балкану, поручио је један од најистакнутијих америчких "јастребова", бивши дипломата и професор на Универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер, закључујући да би Трампова администрација била на страни "оних који подржавају српски свет" и "проруских изгредника широм Балкана".

Сервер је говорио на конференцији Универзитета у Тетову на тему "Будућност Западног Балкана, након руске инвазије на Украјину" где је, између осталог, навео разлоге због којих би по њему бивши амерички председник на Балкану "фаворизовао Србе".

"Трампов зет Џерад Кушнер има добре економске интересе сада када у својим рукама има ексклузивну имовину у центру Београда", пише он, алудирајући на зграду некадашњег Генералштаба.

Трампова "слушкиња", Ричард Гренел, не крије своју политичку приврженост председнику Србије Александру Вучићу, додаје Сервер.

Сервер је у Тетову испричао како је био један од оних који се када је Вучић дошао на власт "надао да ће се дефинитивно окренути Западу", те да му је организовао појављивање на универзитету на ком предаје. Годину дана касније га је посетио у Београду како би му представио шта све Србија мора да уради како би "консолидовала своју демократију".

"Вучић није урадио ништа од тога. Штавише, урадио је супротно", поручује Сервер. 

Србија се на међународној сцени све више сврстава уз Русију и Кину, додаје он, наводећи да је "Вучић успео да без икаквог метка преузме власти у Подгорици и Бањалуци, чиме је дефакто остварена прва етапа српског света".

Сервер је затим поручио да "на Косову то неће моћи".

"Вучић је покушао да преузме власт насиљем: киднаповањем двојице косовских полицајаца, побуном против НАТО мировних снага и терористичком акцијом 24. септембра 2023. године. Сви ти напори су пропали, али он ће наставити да покушава", рекао је он.

Сервер је на конференцији у Тетову додао да ће Вучић "вероватно бити активан и у Македонији".

"Повећање тензија између Македонаца и Албанаца биће његов омиљени начин деловања", поручио је некадашњи амерички дипломата, наводећи да ће "Русија подржати те напоре".

Како је додао, сматра да "осим што служи Путиновим циљевима, Вучић има и своје разлоге за распиривање етничких сукоба на Балкану".

"Погоршање етничких тензија у Македонији могло би да помогне Вучићу да стекне дефакто контролу над Скопљем, којем би била потребна подршка Србије ако се повуче са Запада", поручио је Сервер, закључујући да "Македонија нема шта да добије од Србије или Русије, а има много тога да добије од НАТО-а и коначног чланства у ЕУ".

image