Србија и Балкан

Вучић из Брисела: Важни и добри разговори са ЕУ званичницима, од Куртија очекујем само вику и драму

Председник Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Бриселу, током које ће учествовати у новој рунди дијалога Београда и Приштине
Вучић из Брисела: Важни и добри разговори са ЕУ званичницима, од Куртија очекујем само вику и драму© TANJUG

Данас смо имали добре и важне разговоре, рекао је председник Србије Александар Вучић, који борави у једнодневној посети Бриселу, где учествује у новој рунди дијалога Београда и Приштине, који се води под покровитељством Европске уније.

Вучић се састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем и генералним директором Директоријата Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом.

"Тема је на свим састанцима била агенда раста и неопходне реформе и јединствено тржиште и шта можемо да урадимо. Ми имамо још један проблем који морамо да решимо и решићемо га у наредних 7 дана. Бићемо у потпуности спремни, што су и саговорници оценили", рекао је Вучић.

Са Шарлом Мишелом је данас било "другачије и стратешки веома важно" и веома сам срећан што сам могао о свим битним питањима да разговарам са Мишелом - и о односу ЕУ и Србије и свему шта се дешава у свету, али и о ономе што Мишел очекује у виду стратешке реформе унутар ЕУ и како томе да се прилагодимо, додао је.

"Верујем да ћемо пре краја године имати прве транше новца из агенде раста, али то није најважније. Важан је сигнал да радимо добро наш посао, јер то привлачи инвеститоре", рекао је председник.

Морамо да решавамо проблеме попут СЕПА, зелених коридора... то су суштинске ствари. Разговарали смо данас о много тога и мислим да имамо нови замах и прилику да односе са ЕУ учинимо још бољим и кориснијим у интересу нашег народа.

Вучић је рекао да од разговора са Аљбином Куртијем не очекује "ништа" осим да ће да "драми и виче као и обично".

Пажљиво ћу саслушати Бореља и Лајчака. Немам шта да им замерим, раде у тешким околностима - имају некога ко много мрзи Србе и живи за то да им напакости, тако да им позиција није нимало лака. У сваком случају, борићемо се за интересе нашег народа на Косову и Метохији. "Не очекујем велике закључке ни после разговора са њим", рекао је.

Председник је рекао и да је задовољан поновни избором Урсуле фон дер Лајен на чело ЕК због досадашњих односа, док евентуални избор Каје Калас није желео да коментарише.

Осврнувши се на избор Марка Рутеа на чело НАТО, рекао је да "не зна да ли ће НАТО да нападне Русију и како ће то да тумаче. Рутеу честитам. Ми смо имали одличну комуникацију са Столтебрегом, упркос различитим ставовима. Надам се да ће и сада таква остати. Са њим имам коректан однос, али ништа то не значи када причате о послу".

Вучић је рекао и да не види начин да престане сукоб у Украјини.

"Видео сам кинеску иницијативу, и добра је, поздрављам то. Ту се говори о прекиду ватре одмах... али ја не видим начин да се то догоди. Запад каже да ће пасти западна доминација ако Путин победи, затим мисле да би Путин наставио са нападима на суверене земље...И зато Запад мора да се бори и до краја. С друге стране неће да се ставе у Путинове ципеле. Ако он изгуби то значи да више нема Русије, какву познајемо, не сме да допусти да буде поражен због државе, породице, наслеђа... Ја сам то простим чињеницама закључио", рекао је Вучић и додао да "уколико сагледате ствари са обе стране просто је немогуће да дође до решења".

Вучић је нагласио да је спреман да учествује у проналаску решења са косовским Албанцима, али да није приметио да је албанска страна спрема да уради било шта по питању Заједнице српских општина.

"Албанска страна није урадила ништа осим мучења и терора над српским народом", поручио је одговарајући на питање албанског новинара.

Он је, на питање како коментарише предлог високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља да се укину мере ЕУ против тзв. Косова, рекао да не жели да води антиалбанску политику, као што они, додао је, воде антисрпску. 

"Ни реч нисам рекао о томе. Нит сам их терао да уводе нит укидају мере... Пошто они неће да вам кажу, зашто бих ја. Радим у интересу Србије, а то је интерес Европљана. Што ја да их обавештавам ко у њихове име доноси неразумне одлуке... Ускоро ћете видети у Србији нови замах, нових инвестиција, добрих ствари. Верујем да верујете и ви да је земља на добром путу", рекао је и прецизирао да "наслућује замах у наредних 6 месеци".

"Да ли очекујем брда и долине да се померају, па не... али верујем у боље билатералне односе између нас и Брисела", рекао је Вучић.

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи огласио се на Иксу и рекао да је данас да је у Бриселу разговарао са председником Србије  о напетку у Кластеру 3, који се односи на конкурентност и инклузивни раст, као и о финализацији реформске агенде.

Вархељи је навео да је са Вучићем разговарао и о стратешком партнерству ЕУ и Србије о критичним сировинама и, како је навео, огромном потенцијалу развоја екосистема електричних возила.

"Са председником Вучићем разговарао сам о стратешком партнерству ЕУ и Србије о критичним сировинама и огромном потенцијалу развоја екосистема електричних возила плус о циљу напредовања у Кластеру 3 и финализацији реформске агенде", написао је Вархељи.

image