Србија и Балкан

Дачић: Србија увек конструктивна, очекујемо да ЕУ то цени

Министар унутрашњих послова је указао да ће Аљбин Курти и приштинска страна сигурно покушати опет да преваре све који учествују у дијалогу
Дачић: Србија увек конструктивна, очекујемо да ЕУ то цени© Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић је изјавио да је данашња рунда разговора у Бриселу покушај да се дијалог поново покрене са тачке на којој је притиснута пауза или да се он рестартује.

Он је оценио да је Србија увек била конструктивна, да очекује да ЕУ то цени и јасно каже да је Приштина одговорна због тога што изостаје напредак у дијалогу.

"Србија је увек била конструктивна и председник Александар Вучић ће сигурно и овог пута бити конструктиван и сигуран сам да ће доследно бранити државне и националне интересе Србије. Аљбин Курти и приштинска страна ће сигурно покушати опет да преваре све који учествују у дијалогу и да и даље спроводе неку своју политику", рекао је Дачић за "Косово онлајн".

Указао је да се, док се покушава обнова дијалога, не дозвољава улазак на Косово и Метохију директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, патријарху СПЦ Порфирију, а Срби се хапсе, малтретирају, кажњавају, одузимају им се станови.

"Те две ствари не дају неко охрабрење пред наставак дијалога, али дијалог треба и мора да се води. Србија ће свакако бити конструктивна, очекујем да ЕУ тај конструктиван допринос Србије цени и да свакога оцењује према заслугама, и јасно каже ко је крив и зато нема напретка у дијалогу, а сви знају да је то Приштина", поручио је Дачић.

image