Србија и Балкан

Блокирани рачуни Уна ТВ: Доспели под санкције САД због везе са Додиком

Увидом у регистар Народне банке Србије види се да је блокада наступила јуче
Блокирани рачуни Уна ТВ: Доспели под санкције САД због везе са Додиком© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Рачуни Уна ТВ у банкама у Србији, као и дела запослених у тој медијској кући, блокирани су, а претпоставља се да је разлог то што је компанија која је оснивач ове телевизије током јуна доспела на листу појединаца и предузећа који су због повезаности са председником Републике Српске Милорадом Додиком, под санкцијама Сједињених Америчких Држава.

Од представника компаније "Уна ворлд", која се у Србији води као оснивач Уна ТВ у нашој земљи, новинари нису могли да добију ни званичну информацију, ни коментар ове вести, али увидом у регистар Народне банке Србије види се да је блокада наступила јуче, 25. јуна 2024. године.

Незванична потврда ове вести добијена је од појединих запослених, али су челници Уна ТВ остали неми на питања Нова.рс о блокади.

На сајту Агенције за привредне регистре може се пронаћи податак да је компанија "Уна ворлд д.о.о" ћерка фирма "Уна ворлд нетворк д.о.о", предузећа из Бањалуке, чији је опет власник компанија "Инфинити медиа", такође из Бањалуке.

Управо "Уна ворлд нетворк” и "Инфинити медиа" су на листи појединаца и компанија које је недавно објавила Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ) Министарства финансија Сједињених Америчких Држава (САД) и које је санкционисала због везе са Милорадом Додиком, председником Републике Српске, и његовим сином Игором.

Како се наводи у саопштењу ОФАЦ, они су део мреже која обезбеђује "значајне изворе прихода" за Милорада Додика, и његову породицу, пише "Нова".

На листу су, према овим наводима, током јуна додати Миленко Чичић и Ђорђе Ђурић, те компаније "Инфинити интернешнел груп" Бањалука, "Инфинити медиа", "К-2 аудио услуге", "Калдера компани", "Проинтер ИТСС”, "Сириус 2010" и "Уна ворлд метворк”.

Како наводи ОФАЦ, а пренео је портал Слободна Европа, Чичић је директор "Калдере", док је Ђурић власник компаније "Инфинити" и њених подружница.

Милорад Додик је од раније под америчким санкцијама, као и његов син Игор и кћерка Горица. ОФАЦ истиче да је Милорад Додик "свој службени положај користио за гомилање личног богаћења кроз компаније повезане с њим и Игором Додиком".

Милорад Додик је, како наводи ОФАЦ, искористио свој службени положај како би уговоре Владе РС усмерио на мрежу приватних компанија које он и син Игор надзиру.

"Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну повезаност с њима ослањајући се на различите номиналне власнике и директоре", појашњава се у саопштењу.

image