Србија и Балкан

Бисерко: Нема договора Београда и Приштине без САД, Срби да се интегришу

"Потребна је стратегија која би приволела српску заједницу да прихвати могућност да се одвоји од Србије", истакла је председница Хелсиншког одбора за људска права
Бисерко: Нема договора Београда и Приштине без САД, Срби да се интегришу© Zorana Mandic/ATAImages

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко не очекује договор Београда и Приштине без присуства Сједињених Америчких Држава.

У дискусији на тему "Будућност дијалога Косова и Србије: могућности за нову динамику и утицај избора у ЕУ и САД" која се одржава у Приштини, поручила је Европској унији да треба да има другачији приступ не би ли се приближила Србији.

"Досадашњи приступ је био веома миран, али не видим никакву промену у погледу ЕУ интеграција", рекла је Соња Бисерко, а пренела "Коха".

Према њеним речима, српска заједница на северу КиМ верује да је одвајање од Космета могуће, тако да им је "тешко сада прићи", зато је потребна стратегија која би приволела српску заједницу да прихвати могућност да се одвоји од Србије. 

"Можда би требало да постоји међународни фонд који помогао да се српска заједница интегрише на Косову, и који би економски прекинуо њихову зависност од Београда", изјавила је она.

Такође, како је рекла, дијалог Београда и Приштине треба подићи на ниво где неће бити важне етничке поделе.

"Противим се аргументу српске стране да ЗСО има приоритет у дијалогу. Етничка подела се показала нефункционалном у Босни. Дакле, треба се лишити етничких подела", прецизирала је Соња Бисерко, али и додала да се нада да ће тзв. Косово бити примљено у Савет Европе пре одлуке о формирању Заједнице српских општина.

image