Србија и Балкан

Милатовић: И даље мислим да Црна Гора може постати чланица ЕУ 2028. године

Милатовић није одговорио на питање о формирању своје политичке партије и додао да је у овом тренутку Црна Гора његова политичка партија
Милатовић: И даље мислим да Црна Гора може постати чланица ЕУ 2028. године© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић каже да је након данашњег позитивног Извештаја о привременим референтним вредностима (ИБАР) оптимиста и да верује да Црна Гора може постати пуноправна чланица ЕУ 2028. године.

"Задовољни смо што ће данас Црна Гора да добије позитиван ИБАР и што ће на неки начин то означити улазак у једну нову, надамо се, завршну фазу европских интеграција. Сећате се да сам прошле године рекао да Црна Гора може да постане пуноправна чланица 2028. године. То је амбициозан план, али ја и даље мислим да је заиста реалан", казао је Милатовић, новинарима након скупа о реформи пензионог система.

ИБАР представља оцене колико је држава кандидат испунила од привремених мерила у поглављима 23. (Правосуђе и основна права) и 24. (Правда, слобода и безбедност).

Милатовић је поручио и да је сада клима у Бриселу другачија кад је у питању процес проширења и да је и сама Европа схватила додатно да је процес проширења такође нешто што додатно значи стабилност и у овом делу Европе.

"Тако да заиста мислим да је процес наших европских интеграција процес којем се у наредном периоду морамо још озбиљније посветити и у оквиру којег морамо још озбиљније да наступимо. И све оно што кажем, сваки мој апел је и у том смислу", рекао је Милатовић.

Он је позвао све доносиоце одлука, да како каже, истински приступе процесу интеграција.

"Да се фокусирамо на истинске реформе пре свега у домену владавине права, у делу економских реформи, мислим да смо и данас отворили једну врло важну тему у том смислу", навео је Милатовић.

Милатовић није одговорио на питање о формирању своје политичке партије и додао да је у овом тренутку Црна Гора његова политичка партија.

"Уколико, наравно, демократски процеси то буду захтевали од мене, ја од те одговорности бежати нећу, као што у претходном периоду никада нисам бежао од одговорности када су били у питању неки кључни тренуци у демократском развоју Црне Горе", казао је Милатовић.

Он истиче и да није размишљао о томе да ли ће учествовати на изборима у Подгорици. О питању измена Закона о држављанству важно је, каже Милатовић, отворити дијалог.

"Мислим да је то неопходно и мислим да је управо један инклузиван, транспарентан разговор о важним државним темама начин на који се долази до неких закључака када су у питању те теме. Мислим да је веома важно да закључци када је у питању тема држављанства буду урађени онако да у потпуности буду у складу са пре свега државним интересима Црне Горе", навео је Милатовић.

Додао је да у овом тренутку не зна како би те измене закона изгледале.

"Јер као што ви видите у делу пензионих реформи ми ни у том делу немамо папир, немамо нешто у односу на шта би требало да се изјаснимо. Тако да ја заиста још једном позивам Владу и све доносиоце одлука у земљи да када покрећу важне друштвене теме заиста додатно буду транспарентнији како бисмо сви могли у земљи да онако имамо нешто у односу на шта можемо и да се изјаснимо", закључио је Милатовић, пренела је подгоричка "Побједа".

image