Борељ: Курти је имао три услова за састанак са Вучићем

Високи представник ЕУ рекао је да је Приштина поставила три услова за трилатерални састанак које Србија није била спремна да испуни

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас да данас Приштина није била спремна за трилатерални састанак и да је поставила три услова да би до њега дошло, а да са друге стране Србије јесте била спремна за састанак.

Он је на конференцији за новинаре након билатералних састанака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем рекао да је Курти тражио формализацију основног споразума, да се одбаци допис у којем је бивша премијерка Србије Ана Брнабић средином децембра прошле године изразила резерве које се односе на обавезе које произлазе из споразума о путу ка нормализацији односа са Косовом, укључујући и анекс примене и да се Милан Радоичић изручи правосудним органима у Приштини.

"Србија није била спремна да у потпуности испуни услове Косова, позивајући се на уставна ограничења", рекао је Борељ.

Он је додао да је улога ЕУ да помогне и да подржи стране у њиховим напорима у оквиру процеса дијалога и да и даље остаје посвећема томе.

"У том смислу, процес ће се наставити. Наставићемо да радимо на томе. Угостићемо следеће недеље два главна преговарача у Бриселу како би наставили разговоре и омогућили да се процес крене даље. И даље верујемо да је то у њиховом интересу и у интересу тежњи ка европским интеграцијама. Као Европска унија, спремни смо да помогнемо на сваком кораку на том путу", рекао је Борељ новинарима.

Нагласио је да дијалог може да донесе добробит "грађанима Косова и Србије" и оптужио обе стране да "сносе одговорност за неиспуњење онога што су обећале да ће урадити".

"Неспровођење је велика изгубљена прилика за обе стране. Као део споразума, успели смо да се позабавимо најосетљивијим питањима у дијалогу, укључујући и питање мањинских права кроз успостављање Заједнице српских општине на Косову", рекао је Борељ и констатовао да нису предузети никакви кораци како би се она формирала.

Он је додао да је ЕУ ставила на сто припремне кораке за успостављање ЗСО и представила европски нацрт статута, "који предвиђа истински европски и модеран начин да се позабавимо овим осетљивим питањем".

Мишел: Будућност Србије је у ЕУ

Председник Европског савета Шарл Мишел саопштио је након састанка са председником Србије Александром Вучићем да је будућност Србије и Западног Балкана у Европској унији.

"План раста доноси стварну могућност за снажно економско приближавање Србије и региона Европској унији. Треба да искористимо потенцијал постепене интеграције како бисмо људима донели практичну корист", написао је Мишел на свом налогу на мрежи Икс.

Раније је председник Србије рекао да Курти "није смео, или није хтео" да разговара са њим и представницима ЕУ.

Вучић је новинарима рекао да је питање формирања Заједнице Српских општина најважније, али да напретка није било, и да одговора са друге стране нема, јер се није ни срео са Аљбином Куртијем.

На питање шта представници ЕУ кажу кад се врате са састанка са Куртијем, Вучић је навео да кажу - Курти тражи да признате "Косово".

"Као што је послао данас новинара који ме онако орасположио. Они кажу да сам викао на њега, баш је онако симпатичан био. Али то је суштина, они траже да ми признамо то, а сад су смислили још неке захтеве, али суштински је то признање, све се своди на то. Врти се у круг", нагласио је Вучић.