Србија и Балкан

Курти о изостанку трилатералног састанка: "Косово" је нормално, Србија није нормална земља

Приштинском премијеру неопходне три гаранције за наставак дијалога, "ми ово не можемо без ЕУ и САД"
Курти о изостанку трилатералног састанка: "Косово" је нормално, Србија није нормална земља© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, након састанака у Бриселу, рекао је на конференцији за новинаре да до трилатералног састанка није дошло јер је косовска влада захтевала спровођење споразума из Охрида од прошле године, да Србија повуче писмо у којем је рекла да одустаје од тог споразума, као и да се косовским правосудним органима испоручи Милан Радоичић, пренела је РТК.

Курти је навео и да не зна када односи са Србијом могу да се нормализују, као и да то има смисла само с признањем "Косова". Такође, да тзв. Косово и Србија имају ненормалне односе.

"′Косово′ је нормално, Србија није нормална земља. Да би се променили односи, не треба да се мења ′Косово′, већ Србија. А ми ово не можемо без ЕУ и САД", истакао је он.

Према његовим речима, данас у Бриселу "Косово" је било "конструктивно, задржало је принципијелан став и било је стрпљиво у објашњењима с америчким и европским партнерима".

"Сматрамо да су основни споразум и анекс имплементације истакнуто достигнуће у спољној политици ′Републике Косово′ за добросуседске односе са нашим северним суседом, уз барем дефакто признање у центру, али је такође достигнуће Европске уније, која је посредовала у свим рундама овог дијалога", рекао је Курти.

Говорећи о разлозима неуспеха састанка, Курти је рекао да се од 14. септембра, када је био последњи састанак на високом нивоу, много тога догодило, пре свега инцидент у Бањској, као и писмо одустајања од основног споразума.

За њега су неопходне три гаранције за наставак дијалога.

"Прва је потписивање основног споразума, друга гаранција је повлачење писма Ане Брнабић јер у том писму она каже да независност ′Косова′, чланство у УН и територијални интегритет ′Косова′ нису прихваћени, а трећа гаранција коју сам тражио је да предају главног злочинца Милана Радоичића косовским властима", изјавио је Курти.

Додао је да се почетком јула очекује састанак двојице главних преговарача на којем ће се разговарати о редоследу имплементације, али да је основни споразум, према његовом мишљењу, први на листи.

image