Србија и Балкан

Дрецун: Курти врши притисак на Београд да призна лажну државу Косово

Нема никакве дилеме да су интереси ЕУ и Приштине подударају у томе да и једни и други траже да се у потпуности имплементира француско-немачки предлог споразума, оценио је посланик
Дрецун: Курти врши притисак на  Београд да призна лажну државу Косово© A.K./ATAImages

Народни посланик Милован Дрецун изјавио је да је очигледно да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти користи дијалог како би вршио притисак на Београд да дефакто призна лажну државу Косово, без икакве спремности да се постигне било какав компромис и да се реше проблеми.

Он је поводом билатералних састанака председника Србије Александра Вучића са високим комесаром ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком у Бриселу, оценио да је Куртијева предизборна тактика да покаже чврстину и непопустљивост у односу према Београду, како би могао да каже својим бирачима да је реализовао оно што је рекао када је долазио на власт да неће формирати Заједницу српских оштина (ЗСО) и да се похвали да је интегрисао север Косова у лажну државу Косово.

"Његови политички циљеви с једне стране да добије од Београда оно што не може да добије а то је дефакто признање о првој фази, и избори на којима жели да се избори за нови мандат су ти који условљавају његово понашање у дијалогу", рекао је Дрецун за Танјуг.

Према његовим речима проблем је понашање западног дела међународне заједнице, на челу са ЕУ и САД, зато што не врше никакав озбиљнији притисак да Куртија натерају да почне политички рационално да се понаша.

Дрецун додаје и да је, судећи по изјави Бореља да Приштина није била спремна за трилатерални састанак и да је поставила три услова да би до њега дошло, Курти тражио да се формализује француско-немачки предлог споразума потписом и да се повуче писмо које је тадашња премијерка Србије Ана Брнабић послала у ЕУ, којим је рекла да Београд неће да прихвати две кључне тачке француско-немачког предлога споразума и да може да се разговара о другим питањима, али не о де факто признању и чланству такозваног Косова у УН.

Он сматра да то показује да Курти жели само да искористи дијалог и француско-немачки предлог споразума да би добио дефакто признање и чланство у међународним организацијама, истакавши да је интересантно што Курти уопште не говори о чланству у УН, већ говори о томе да је политички циљ Приштине чланство тзв. Косова у ЕУ а да им је НАТО "судбина".

Према Дрецуновим речима, Куртију дијалог служи само да би ојачао веома слаб међународни капацитет тзв. Косова и да би могао да доврши посао који је започео на северу, јер је њему север Косова био приоритетан за заокружи границе тзв. Косова.

"Када се говори о овом састанку, мени није јасно какве је припреме обавио Лајчак, о чему је он то разговарао у Приштини. Тај састанак мора добро да се припреми, не може сада Борељ одједном да каже 'Приштина није била спремна', ваљда сте пре састанка знали да ли су спремни или нису. Шта сте радили када сте га припремали или сте га про форме сазвали само да кажете 'ми хоћемо да радимо даље на имплементацији француско-немачког предлога споразума' ", изјавио је он.

Дрецун је оценио да нема никакве дилеме да су интереси ЕУ и Приштине сада подударни у једном, а то је да и једни и други траже да се у потпуности имплементира француско-немачки предлог споразума.

Како је навео, Приштина првенствено циља на две тачке које су за Србију неприхватљиве, а и ЕУ такође жели да се у потпуности имплементира укључујући и ове две тачке, док је интерес Београда да се заштити српски народ на КиМ и да се спречи његово потпуно протеривање што, напомиње он, може да се уради само формирање ЗСО

"Циљеви су прилично различити и мислим да ће у наредном периоду Брисел инсистирати, и да ће то Приштини одговарати, да се крене у имплементацију француско-немачког предлога споразума с тим што је за нас крајње неприхватљиво да уместо ЗСО које треба да буде приоритетно питање, да се на првом месту сада ставља француско-немачки предлог споразума који као приоритетно питање заправо види дефакто признање лажне државе Косово", поручио је Дрецун.

image