Србија и Балкан

Скупштина ЦГ: Мандић предложио да се сутра расправља и о Јасеновцу

Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма, наводи се, између осталог, у предлогу резолуције
Скупштина ЦГ: Мандић предложио да се сутра расправља и о Јасеновцу© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић предложио је да се на дневном реду сутрашње седнице парламента нађе и Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу.

"Свесна историјске важности Јасеновца као места где су живот изгубили невини људи, Скупштина Црне Горе одлучује да 22. април буде званично признат као Дан сећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обележавати сваке године", наводи се у Предлогу резолуције, који је објављен на сајту Скупштине,

Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу потписала су 43 посланика парламентарне већине, а покренут је "полазећи од највиших вредности уставног поретка и опште прихваћених правила међународног права".

"Уверени да су знање и свест грађана о масовним страдањима предуслов за борбу демократског света против тоталитарних идеја и сличних пројеката, прогона на етничкој или верској основи, као и кршења људских права, резолуција је неопходна, посебно имајући у виду да је према непобитним доказима основан концентрациони логор смрти у Јасеновцу, у којем су у периоду од 1941. до 1945. године мучени и убијани Срби, Јевреји, Роми, Хрвати, као и други народи", истиче се у Предлогу резолуције.

Јединствени у осуди свих злочина на тлу Црне Горе и бивше Југославије, у изражавању пијетета према свим жртвама тих злочина, као и у саосећању с патњама њихових породица, у предлогу се потврђује "принципијелан став, заснован на домаћем и међународном праву, да одговорност може бити искључиво индивидуална, као и да ниједан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки".

Наводи се да Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма.

Додаје се и да ће Скупштина Црне Горе, ако резолуција буде усвојена, сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације 22. априла у Јасеновцу.

image