Србија и Балкан

Српски филозофски симпозијум на Видовдан: Промоција духовног и културног јединства српског народа

Овогодишња тема скупа је "Рат као судбина"
Српски филозофски симпозијум на Видовдан: Промоција духовног и културног јединства српског народа© Музеј Херцеговине

У Музеју Херцеговине у Требињу, са пратећим програмом у Херцег Новом, сутра, на Видовдан, по седми пут одржава се Српски филозофски симпозијум "Софос 2024", манифестација која уједињује српски народ на духовном и културном плану, а чија је овогодишња тема "Рат као судбина".

"Симпозијум на којем учествују аутори из Србије, Републике Српске и Црне Горе, организационо подржавају релевантна филозофска удружења из све три земље, а од пре две године и Институт за политичке студије у Београду", каже за РТ Балкан председник програмског и научног одбора "Софоса" Александар Лукић.

Он истиче да је посебно важно што ова манифестација промовише духовно и културно јединство српског народа у наше три земље, и чињеницу да су Срби који живе у оквирима граница Србије и Срби у РС и Црној Гори један народ.

Лукић је нагласио да је од почетка одржавања "слобода" општа тема симпозијума и да је "Филозофија и слобода" била и главна тема скупа 2018. године, док су се наредних година теме надовезивале једна на другу у логичком следу: "Појам границе" (2019), "Нација и проблем идентитета" (2020), "Патриотизам у доба пандемије" (2021) и "Појам зла и његове манифестације" (2022) и "Глобализација и међународни односи" (2023). Свака од ових тема документована је у виду зборника текстова.

"Поред учесника из наше три земље, ове године имамо и два госта из Русије Леонида Савина и Сергеја Абишева, који ће се укључити путем видео-везе, а ранијих година смо имали госте и из Македоније и Грчке", рекао је Лукић.

Приликом свечаног отварања манифестације поздравне речи ће имати Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић, председник научног и програмског одбора Софос-а Александар Лукић, као и учесници из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Уводно предавање "Рат као судбина – рат као цена слободе" држаће Драган Станар.

Српски филозофски симпозијум ће се одржати у организацији Српског филозофског друштва (Београд), Филозофског друштва Логос (Источно Сарајево), Друштва филозофа Црне Горе (Никшић) и Института за политичке студије (Београд) и трајаће до понедељка, 1. јула.

image